Sökning: "Överkänslighet"

Visar resultat 1 - 5 av 31 uppsatser innehållade ordet Överkänslighet.

  1. 1. Gluten är inte boven i dramat

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Sarah Andreasson; Sandra Hansson; Sanna Falk; [2022-06-21]
    Nyckelord :IBS; Irritable Bowel Syndrome; IBS-SSS; gluten; glutenfri; glutens; gluten-free;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka det vetenskapliga underlaget avseende effekten av gluten på symtombilden vid diagnostiserad IBS. Metod: Litteratursökningen genomfördes i databaserna PubMed och Scopus i januari 2022. LÄS MER

  2. 2. Is it that time of the month? - Women´s experiences of Premenstrual Dysphoric Disorder.A review.

    Kandidat-uppsats, Jönköping University/HHJ, Avd. för omvårdnad

    Författare :Lina Moe; Karolin Karlsson; [2022]
    Nyckelord :PMDD; PMS; Premenstrual dysphoric disorder; Premenstrual syndrome; menstrual cycle; women’s health; quality of life; experiences.; PMDS; PMS; Premenstruell dysforisk störning; premenstruellt syndrom; menstruationscykel; kvinnohälsa; livskvalitet; upplevelser.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Premenstruell dysforisk störning (PMDS) är en allvarlig form av premenstruellt syndrom (PMS) som drabbar 3–8% av kvinnor i reproduktiv ålder. Emotionell dysreglering är kardinalsymptom för PMDS. Orsaken är ännu ej är helt klarlagd, men troligen råder hormonell överkänslighet i centrala nervsystemet. LÄS MER

  3. 3. Gråbo : biologi och kontroll

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production Ecology

    Författare :Cecilia Ward; [2021]
    Nyckelord :allergi; Artemisa vulgaris L; bekämpning; gråbo; flerårigt ogräs; kontroll; pollen; reducerad jordbearbetning; spridning;

    Sammanfattning : Gråbo (Artemisa vulgaris L.) är ett flerårigt örtogräs. Arten finns spridd över hela världen och trivs framför allt på torrare, lättare jordar men har börjat öka på jordar med annan textur och fuktförhållanden. Ofta stöter man på gråbo i dikeskanter, på ruderatmarker och på åkern. LÄS MER

  4. 4. Kunskaper om och attityder till E-nummer : En enkätstudie

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Selin Sungur; [2020]
    Nyckelord :E-numbers; food additives; E-nummer; livsmedelstillsatser;

    Sammanfattning : Bakgrund E-nummer, som är tillsatser i många olika livsmedel och produkter, har sedan länge funnits i Europa. Vid 1960-talet introducerades ett E-klassificeringssystem för att skydda konsumenterna mot möjliga livsmedelsrelaterade risker. LÄS MER

  5. 5. Livsmedelsverksamheters allergeninformation ur ett konsumentperspektiv -En uppföljning av ett allergenprojekt inom den offentliga livsmedelskontrollen

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Miljövetenskaplig utbildning

    Författare :Nina Ljungberg; [2020]
    Nyckelord :Allergen; allergy; milk allergy; restaurant; allergy information; Agriculture and Food Sciences; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Foodallergy is on the rise in Sweden and the rest of the world and is a global health issue. Milk protein is the allergen that causes the most allergic reactions in Sweden and those who are highly allergic to milk risk going into an anaphylactic shock which in worst case can be fatal. LÄS MER