Sökning: "äggskal"
Visar resultat 1 - 5 av 10 uppsatser innehållade ordet äggskal.
1. Som att gå på äggskal : Skolsköterskans arbete med övervikt och fetma
Magister-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaperSammanfattning : Bakgrund: Förekomsten av övervikt och fetma hos barn och unga är hög och fortsätter att öka. Övervikt eller fetma kan ge negativa konsekvenser på både fysisk och psykisk hälsa. Tidig upptäckt är viktig för att förebygga sjukdom och främja hälsa. LÄS MER
2. AlgaePac : En kollektion av biologiskt nedbrytbara förpackningar av alger och äggskal anpassade för kosmetika och oljebaserad hudvård.
Kandidat-uppsats, Konstfack/IndustridesignSammanfattning : I mitt examensarbete vill jag undersöka och utveckla en mer hållbar lösning till dagens förpackningar i plast som numera används och produceras. 1 280 000 ton plastråvara sattes på den svenska marknaden under 2019 och av denna mängd uppgick total plastmängd av plastprodukter till 660 000 ton (Naturvårdsverket, 2022). LÄS MER
3. Kan Campylobacter överföras via hönsägg?
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public HealthSammanfattning : Campylobacterios är den vanligaste rapporterade orsaken till magtarminfektion hos människor i såväl Sverige som övriga Europa och USA. Campylobacter jejuni subsp. jejuni är den underart som oftast orsakar sjukdom. Sjukdomen orsakar stora ekonomiska kostnader för samhället varje år. LÄS MER
4. Äggskal,avfall eller resurs? : En materialdriven designprocess
Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/Avdelningen för industriell ekonomi, industridesign och maskinteknikSammanfattning : Egg consumption in Sweden is very high, which means a lot of egg shells are thrown out. For example the average swede consumes about 350 eggs every year. In this thesis I have investigated how eggshells can be applied in new areas as a resource, and I want to inspire the reader and encourage them to rethink what is called waste. LÄS MER
5. Eggcycling : En studie om hur vi kan ta tillvara på äggskalsrester och genom en materialdriven designprocess utveckla nya material i hemmiljö
Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för konst, kultur och kommunikation (K3)Sammanfattning : I Sverige konsumeras i snitt över 100 000 ton ägg varje år. Skalet utgör cirka 12 procent av äggets vikt och medför därför ett avfall på 12 000 ton äggskal. Vanligast idag är att äggskalen sorteras som matavfall och genom rötning eller kompostering blir till biogas som kan användas som energi. LÄS MER