Sökning: "övergödning"
Visar resultat 1 - 5 av 357 uppsatser innehållade ordet övergödning.
1. Näringsförluster från sju jordbruksområden nära Mälaren
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, SLU/Dept. of Soil and EnvironmentSammanfattning : Ett av Sveriges miljömål är ”ingen övergödning” vilket innebär att gödande ämnen inte ska ha negativ inverkan på människor, biologisk mångfald eller mark-och vattenanvändning (Naturvårds-verket 2023). Näringsämnena fosfor och kväve och förlusten av dessa från framför allt jordbruksmark är en av orsakerna till övergödning i sjöar, hav och vattendrag. LÄS MER
2. Modellering av extern fosforbelastning till Vombsjön : En studie med hydrologiska modellen Soil and Water Assessment Tool, SWAT+
Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå,Sammanfattning : Vombsjön är en av de viktigaste dricksvattentäkterna i södra Skåne som förser bland annat Malmö och delar av Lund med dricksvatten. Sjön lider av övergödning och återkommande algblomningar som komplicerar dricksvattenproduktionen. LÄS MER
3. Hur kan dammar påverka den urbana biologiska mångfalden?
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)Sammanfattning : Denna litteraturstudie sammanställer forskningsresultat från andra studier. Det finns många faktorer som påverkar urban biologisk mångfald, som exempelvis vattenföroreningar, övergödning, urban heat island effekten, förekomsten av invasiva arter, angränsande landskapstyp, val av skötsel och utformning av dammen. LÄS MER
4. Artificiella torskrev i Hanöbukten: Förstudie
Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Geologiska institutionenSammanfattning : Torskpopulationen i Östersjön påverkas negativt av övergödning och överfiske. Man vill därav främja torskpopulationen omkring Hanö genom att placera ut artificiella rev. LÄS MER
5. Algaform : en studie om möjligheterna att använda alger som material i produkter
Kandidat-uppsats, Högskolan i Gävle/IndustridesignSammanfattning : I ett tidigare arbete har den snabbväxande fintrådiga algen grönslick undersökts som material i produkter. När algen kokas, pressas och torkas kan det hålla en form. Algafrom som materialet kallas är lätt, hårt och omformningsbart. LÄS MER