Sökning: "Bröd"

Visar resultat 1 - 5 av 153 uppsatser innehållade ordet Bröd.

  1. 1. Måltidens ljus och hungerns rus : Kroppar, känslor och mat i Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist och Ut ur min kropp av Sara Meidell

    Magister-uppsats, Linköpings universitet/Institutionen för kultur och samhälle

    Författare :Lotte Flodin; [2023]
    Nyckelord :Fiction; Female Autobiography; Eating disorders; Food; Body; Autonomy;

    Sammanfattning : This essay explores two fictional works about problematic eating by female writers in Sweden published in 2022: Bröd och mjölk by Karolina Ramqvist and Ut ur min kropp by Sara Meidell. The study aims to analyze how bodies and subjects are shaped through food, eating, and starvation. LÄS MER

  2. 2. Possible sugar substitutes to reduce sugar in bread : without affecting taste and quality

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Elin Forslund; [2023]
    Nyckelord :bread; sugar substitute; sugar reduction; inulin; oligofructose; amyloglucosidase; glucoamylase; dough; wheat dough; clean label;

    Sammanfattning : The World Health Organization (WHO) is recommending a reduction of added sugars in food to decrease non-communicable diseases. This study was made in a collaboration with the bread company Pågen, who wants to reduce the added sugar, sucrose, to meet the recommendations from WHO and the consumer's wishes for less sugar in bread. LÄS MER

  3. 3. På vatten och bröd : Homo economicus i den svenska skuldsaneringsdebatten 1985-2016

    Master-uppsats, Stockholms universitet/Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer

    Författare :Louice Bådholm; [2023]
    Nyckelord :Skuldsaneringslagen; Överskuldsättning; Nyliberalism; Governmentality; Homo economicus;

    Sammanfattning : Since the 1980s there has been a strong desire on behalf of the state to identify and intervene in the group described as over-indebted. Drawing on Michel Foucault’s thinking this thesis employs the theoretical framework of governmentality with the methodological approach of genealogy. LÄS MER

  4. 4. Mildly nutritious or mild and nutritious : a study on the effect of low phenolic content in wheat and rye kernels and its sensory effect on whole grain breads

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Julia Kullberg; [2023]
    Nyckelord :White rye; white wheat; low phenolic flour;

    Sammanfattning : Recent studies on the dietary habits of the Swedish population show that only 30% reaches the recommended levels of dietary fibres. As a high fiber intake is associated with health benefits and a decrease in the risk of developing lifestyle disease, there may be a need for new types of fibre and wholegrain products. LÄS MER

  5. 5. Konceptutveckling av brödrost och toastjärn

    M1-uppsats, KTH/Produktionsutveckling

    Författare :Ilayda Taylan; [2023]
    Nyckelord :Concept development; CAD; design process; toaster; sandwich toaster; multi-functional; Konceptutveckling; CAD; designprocess; brödrost; toastjärn; multifunktionell;

    Sammanfattning : Detta examensarbete presenterar en nydanande lösning på ett ofta förbisett problem i vår vardag, nämligen bristen på en maskin som inte bara rostar bröd, utan också tillagar toast på ett effektivt och praktiskt sätt. Genom att utforska marknaden och identifiera detta gap i marknaden har det utvecklats en multifunktionell maskin som möter detta behov. LÄS MER