Sökning: "Diskursanalys mat"

Visar resultat 1 - 5 av 24 uppsatser innehållade orden Diskursanalys mat.

  1. 1. “Äta ska vi ju göra.”“Mer än att bara producera mat.” : Hållbar odling ur olika perspektiv, en jämförelse av konventionella jordbrukares och skogsjordbrukares tankar kring miljö, samhälle och skogsjordbruk.

    Kandidat-uppsats, Malmö universitet/Institutionen för Urbana Studier (US)

    Författare :Andreas Ekfrost; [2023]
    Nyckelord :Agroforestry; discourse analysis; qualitative method; focus group; narrative walk; risk society; mainstream counterpoint; agriculture; farmers.; Skogsjordbruk; diskursanalys; kvalitativ metod; fokusgrupp; narrative walk; risksamhälle; strömfåra kontrapunkt; jordbruk; lantbrukare.;

    Sammanfattning : Ett intensivt jordbruk anses leda till ett antal negativa miljöförändringar och mer miljövänliga jordbruksmetoder förespråkas av IPCC och IPBES varav skogsjordbruk är en metod som ses som ett hållbart alternativ. Det är en jordbruksmetod som hittills endast finns på få platser i Sverige, men som i andra delar av Europa och världen visat sig produktivt. LÄS MER

  2. 2. Mannens kärleksrelation till köttkulturen : En kritisk diskursanalys av matprogram ur ett genusperspektiv

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap

    Författare :Maria Lennehag; [2022]
    Nyckelord :gender; masculinity; diet; cooking shows; genus; maskulinitet; kost; matprogram;

    Sammanfattning : Purpose: The purpose of this essay has been to investigate how two male chefs: Per Morberg and Gustav Johansson, use cooking as an expression of their masculinity with a focus on how masculinity is portrayed in relation to meat-based and vegan diets. Research questions: – How do Morberg and Johansson present their masculinity in relation to the food that is cooked? In the form of cuisine, words and body language. LÄS MER

  3. 3. "Jag får sitta i min egen urin" : En kritisk diskursanalys om mediers rapportering om missförhållanden i äldreomsorgen 1997-2000

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Journalistik

    Författare :Nora Eklöv; Philip Jansson; [2021]
    Nyckelord :diskursanalys; media; missförhållanden; vanvård; äldreomsorg;

    Sammanfattning : Vår uppsats undersöker hur bilden av vanvård framställs inom äldreomsorg i Svenska Dagbladet och Aftonbladet mellan 1997–1999. Vi går också in på hur framställningssätten, inom de valda medierna, kan förklaras för den valda tidsperioden. Den tredje frågeställningen berör hur efterdyningarna av vårdskandalen framställdes år 2000. LÄS MER

  4. 4. Etisk glass : En semiotisk och kritisk diskursanalys av hur glassföretag varumärkeskommunicerar etiska värden

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Institutionen för kultur och lärande

    Författare :Jaana Salla; [2020]
    Nyckelord :Brand communication; corporate storytelling; multimodal critical discourse analysis; social semiotics; Greimas; Labov; narrativity; value; food discourse; Varumärkeskommunikation; strategisk berättelse; multimodal kritisk diskursanalys; socialsemiotik; Greimas; Labov; narrativitet; värden; matdiskurser;

    Sammanfattning : Denna studie är en kritisk diskursanalys av utvalda texter och förpackningar från glassföretagen Järnaglass och Gute Glass. Syftet är att synliggöra hur etiska värden kommuniceras i varumärkeskommunikation och problematisera hur språket kan reproducera social ojämlikhet och föreställningar om etisk konsumtion i en svensk kontext. LÄS MER

  5. 5. Utländskt och svenskt i kokböcker för barn. : Framställningen av olika nationaliteter i kokböcker för barn utgivna i Sverige 1960- 2014

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för språk, litteratur och interkultur (from 2013)

    Författare :Paola Allegrini; [2020]
    Nyckelord :children’s cookbooks; representation; foreign; Swedish; nationality; discourse analysis; norms; values; the culinary Other; kokböcker för barn; representation; utländskt; svenskt; nationalitet; diskurs; diskursanalys; normer; värderingar; stereotyper; de kulinariska Andra;

    Sammanfattning : Syftet med denna uppsats är att identifiera vilka nationaliteter som finns representerade, och hur utländskt och svenskt framställs i 12 kokböcker för barn utgivna i Sverige 1960-2014. Först gjordes en innehållsanalys för att finna lämpliga analyskategorier för att beskriva hur nationell och icke-svensk proveniens kommer till uttryck. LÄS MER