Sökning: "LDL- and HDL- cholesterol"

Visar resultat 1 - 5 av 24 uppsatser innehållade orden LDL- and HDL- cholesterol.

  1. 1. Hur påverkas lipidnivåerna av ägg vid diabetes typ 2, prediabetes och metabolt syndrom? En systematisk litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Alma Henriksson; Ellen Woivalin; [2024-02-09]
    Nyckelord :Egg; cholesterol; LDL; HDL; type 2 diabetes; prediabetes; metabolic syndrome; Ägg; kolesterol; diabetes typ 2; metabolt syndrom;

    Sammanfattning : Syfte: Att en kost rik på mättat fett har en negativ inverkan på blodlipider har länge varit klarlagt. Däremot råder delade åsikter om effekterna av kolesterolintag på lipidnivåer hos personer med blodlipidrubbningar. Många kolesterolrika livsmedel innehåller också en stor andel mättat fett. LÄS MER

  2. 2. Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Fanny Lagerström; [2023]
    Nyckelord :Vilt; Vildsvin; Vildsvinskött; Gris; ; Fläsk; Fläskköt; Fettsammansättning; Fettsyror; Mättat Fett; ; Omättat Fett; Fleromättat Fett; Aminosyror; HDL; LDL; Transfett; Trikiner; Trikinos;

    Sammanfattning : Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. LÄS MER

  3. 3. Förbättrar fermenterad soja lipidnivåer?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Jonathan Orinius; Marcelo Villalta Rivera; [2022-06-21]
    Nyckelord :Apo B Apo A1; Fermenterad soja; HDL kolesterol; LDL kolesterol; Lipider; RCT; Total kolesterol; Triglycerider; Triglycerides; Total cholesterol; Lipids; LDL cholesterol; HDL cholesterol; Fermented soy;

    Sammanfattning : Syfte: Undersöka om fermenterade sojaprodukter har en effekt på lipidnivåer hos vuxna med riskfaktorer för utvecklandet av hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med inget intag av sojaprodukter Metod: Insamling av data skedde i de två databaserna Scopus och Pubmed. Mesh termer som användes var ‘’Soy Foods’’, “Fermentation” och “Lipids” etc. LÄS MER

  4. 4. Systemic risk markers for cardiovascular diseases, effect of periodontal treatment : A literature study

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för odontologi

    Författare :Mohamed Sabee; Bilal Dumairieh; [2022]
    Nyckelord :Periodontitis; Periodontal treatment; cardiovascular diseases; blood lipids; cytokines; CRP;

    Sammanfattning : ABSTRACT Background: Cardiovascular diseases (CVD) can be a risk factor for periodontitis, but periodontitis can also be a marker for an increased risk of cardiovascular diseases. In addition, the infectious biological effects may also be risk factors, such as increased number of cytokines or periodontal bacteria in the circulation. LÄS MER

  5. 5. Relationships between physical function, systemic inflammation, and metabolic status in Swedish men and women - a longitudinal study from adolescence to old age

    Master-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Pourya Zolfaghar Didani; [2022]
    Nyckelord :Aging; Muscle Strength; Inflammation; Metabolic Status;

    Sammanfattning : Abstract:Introduction: Ageing is associated with a decrease in physical capacity. However, various aspects of this phenomenon remain to be clarified. LÄS MER