Sökning: "MAT BEHOV"

Visar resultat 11 - 15 av 309 uppsatser innehållade orden MAT BEHOV.

  1. 11. The Potential of Dissolved Air Flotation for PFAS Reduction in Norrvatten's Future Waterworks

    Master-uppsats, KTH/Kemiteknik

    Författare :Madeleine Vikström; [2023]
    Nyckelord :PFAS4; drinking water production; dissolved air flotation; granular activated carbon filter; sludge management; PFAS4; dricksvattenproduktion; flotation; granulärt aktivt kolfilter; slamhantering;

    Sammanfattning : Norrvatten är en av Sveriges största dricksvattenproducenter. Med ett ökande behov av en större produktionskapacitet och nya regleringar, planerar dem att förbättra sin reningsprocess. En aspekt som kräver omfattande undersökning är val av reningsmetod för att nå den nya gränsen från Livsmedelsverket för fyra PFAS kemikalier. LÄS MER

  2. 12. Livet med en ny kropp : Patienters erfarenheter efter bariatrisk kirurgi

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV)

    Författare :Carolina Magnusson; Saga Östberg; [2023]
    Nyckelord :Bariatrisk kirurgi; Patienter; Erfarenheter;

    Sammanfattning : Bakgrund: Bariatrisk kirurgi är en etablerad behandling för personer med fetma. År 2021 genomfördes cirka 4000 bariatriska ingrepp med syfte att förbättra patienters hälsa och reducera risken av för tidig död orsakat av fetmarelateraterade följdsjukdomar. LÄS MER

  3. 13. Lokal och hållbar mat i skånska kommuner - Strävan efter närproducerat och relationen till andra hållbarhetsmål

    Master-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Maria Stjerndahl; [2023]
    Nyckelord :food; sustainability; public procurement; local food; sustainable food; municipality; food policy; Sweden; Skåne; närproducerad mat; lokal mat; hållbar mat; offentlig upphandling; hållbarhetsmål; kommunala måltider; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Food production is a major driver of climate change and environmental degradation. There is a political will to use public procurement as a strategic tool to promote more sustainable practices in the food industry. There are many aspects of sustainable food consumption, and one aspect that is getting increased attention is locally produced food. LÄS MER

  4. 14. From Ocean to Table: Microplastic contamination in Nordic salts

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC)

    Författare :Anna Nyika; [2023]
    Nyckelord :Microplastic MP ; MP pollution; plastic pollution; sea salt; rock salt; Nordics; Iceland; Denmark; plastic waste management; human health; marine environment.; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : Large amounts of plastic in the oceans originate from mismanaged plastic waste, and microplastics (MPs) are the most common type of waste. They can be found in household products, such as sea salts. Therefore, monitoring pollution levels is essential to improve marine health and food safety. LÄS MER

  5. 15. Assessment of oyster mushroom production employing urban-based materials in Stockholm Stad

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Mio Fagerström; [2023]
    Nyckelord :Industrial symbiosis; residual waste streams; Pleurotus ostreatus; Oyster mushroom cultivation; Circular economy; Industriell symbios; restavfallsströmmar; Pleurotus Ostreatus; Ostronskivlings odling; cirkulär ekonomi;

    Sammanfattning : This thesis investigates the opportunities and challenges regarding urban oyster mushroomproduction (Pleurotus Ostreatus) employing urban-based materials in Stockholm Stad as agrowing medium. Additionally, the availability of the five most suitable substrates has beenfurther explored with the indicator’s availability in Stockholm Stad, and the Biologicalefficiency (BE%) for a suitable growing medium and the quantity of the substrates have beenmapped out. LÄS MER