Sökning: "Matkultur."

Visar resultat 1 - 5 av 61 uppsatser innehållade ordet Matkultur..

  1. 1. Patienter och personals erfarenheter av hindrande och främjande faktorer vid livsstilsförändringar : Hos patienter med prediabetes inom primärvården

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Elisabeth Lunderbye; Ida Boman; [2023]
    Nyckelord :Prediabetes; motivation; lifestyle changes; district nurse; primary care.; Prediabetes; motivation; livsstilsförändringar; distriktssköterska; primärvård;

    Sammanfattning : Bakgrund: Personer som drabbas av diabetes utgör ett stort hälsoproblem världen över och förekomsten ökar. En stor del av anledningen till den globala diabetesepidemin är förändrade livsstilsfaktorer, framför allt avseende människors kost och motionsvanor som leder till övervikt. LÄS MER

  2. 2. Insekter till middag! : är Sverige redo för en ny matkultur?

    Magister-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Nikolina Ström; [2022]
    Nyckelord :Insekter; Livsmedel; Hållbarhet; Matkultur; Entomofagi;

    Sammanfattning : Är Sverige redo för en ny era i sin matkultur? Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen! Entomofagi! Äta insekter? Svensk matkultur har ändrats mycket genom tiden och förändras fortfarande, kommer insekter kunna bli ett populärt alternativ på marknaden tro? Förr åt vi varken pasta, pizza, falafel eller sushi. Det har vi delvis medlemskapet i EU att tacka för, då det medförde bland annat frihandelsavtal inom EU. LÄS MER

  3. 3. En enkätstudie om pensionärers matpreferenser i relation till internationella matkulturer

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Sam Hjertberg; Lisa Allvin; [2022]
    Nyckelord :Matpreferenser; pensionär; matkultur;

    Sammanfattning : Bakgrund: Vilken mat individer väljer är komplext och påverkas av många faktorer. Det har under senare decennier setts ett ökat urval av mat från andra kulturer i Sverige. Globalisering, turism, invandring samt tillgängligheten till media och internet kan tänkas bidra till ökad exponering för internationellt inspirerad mat. LÄS MER

  4. 4. Mat och normer i Astrid Lindgrens kapitelböcker för barn

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Oskar Söderström; Jonathan Andersson; [2022]
    Nyckelord :Children’s literature; Astrid Lindgren; Food culture; Food norms; Preferences; Barnlitteratur; Astrid Lindgren; Matkultur; Matnormer; Preferenser;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  5. 5. Mål för att förebygga undernäring inom äldreomsorgen En kvalitativ innehållsanalys av kostpolicydokument

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Linda Aideborn; [2021-08-30]
    Nyckelord :Undernäring; Måltidsmodellen; Äldreomsorg; kostpolicydokument;

    Sammanfattning : Livslängden ökar bland de äldre och alltflerdrabbas av olika besvär såsom skörhet, försämrad rörelseförmåga men även andra sjukdomar.Undernäringen är ett stort problem inom äldreomsorg och karaktäriseras som ett bristande tillstånd mellan energibalansen och nedbrytningsprocessen som regleras av sjukdom samt åldrande. LÄS MER