Sökning: "Maträtt"

Visar resultat 6 - 10 av 20 uppsatser innehållade ordet Maträtt.

  1. 6. Upplevelse av självbestämmande vid mat och måltid bland äldre personer som bor i ordinärt boende

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Anna Janegren; [2018]
    Nyckelord :Självbestämmande; Måltid; Äldre; Ordinärt boende; Undernäring;

    Sammanfattning : Specialistsjuksköterskan med inriktning vård av äldre ska arbeta med ett personcentrarat förhållningsätt där både patienten och sjuksköterskans kunskaper och erfarenheter är viktiga för utformandet av vården. Delaktighet och självbestämmande kring det som rör mat och måltider kan leda till en positiv självkänsla och förhindra undernäring hos äldre personer iordinärt boende. LÄS MER

  2. 7. Nudging för att främja beteenden : En undersökning av Högskolerestauranger ABs klimatmärkning

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Företagsekonomiska institutionen

    Författare :Malin Sjöberg; Saranya Silawiang; [2018]
    Nyckelord :nudging; konsumtionsbeteende; klimatmärkning; det automatiska systemet; det reflekterande systemet; interna stimuli; externa stimuli;

    Sammanfattning : Studien avser undersöka Högskolerestauranger AB:s projekt angående klimatmärkningen som infördes på deras menyer i Uppsala under hösten 2017. Den första delen av studien undersöker hur projektet startade, vad projektet innefattar samt Högskolerestauranger AB:s samarbete med Uppsala Kommun och CarbonCloud. LÄS MER

  3. 8. Rätt mat för patientens bästa - Mat på sjukhus – rätt maträtt till rätt patient

    Magister-uppsats, Göteborgs universitet / Institutionen för medicin

    Författare :Heléne Ambjörnson; [2017-02-02]
    Nyckelord :pleasure; comfort; survival; undernäring; E-kost; A-kost; albumin; CRP; malnutrition; E-diet; A-diet;

    Sammanfattning : Sammanfattning Kurs: MED730, Självständigt arbete i klinisk nutrition, 30 hp Nivå: Avancerad nivå Termin/år: Ht/2016 Handledare: Heléne Bertéus Forslund Examinator: Frode Slinde Titel: Rätt mat för patientens bästa - Mat på sjukhus – rätt maträtt till rätt patient Nyckelord: pleasure, comfort, survival, undernäring, E-kost, A-kost, albumin, CRP Bakgrund: Undernäring på sjukhus förekommer frekvent och är associerat med flertalet negativa konsekvenser. Studier visar att det är vanligt att patienter inte äter upp sjukhusmat. LÄS MER

  4. 9. En närmare inblick av upplägget på tallriken : En arbetad maträtt är mer för gästen än bara råvaror

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Therese Brage; Douglas Drugge; [2017]
    Nyckelord :Visual; Food; Plating; Creation; Artistic;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  5. 10. Påverkan av koldioxidavtrycksmärkning vid val av maträtt på restaurang

    Kandidat-uppsats, KTH/Skolan för datavetenskap och kommunikation (CSC)

    Författare :Magnus Lundh Haaland; Oscar Ström; [2017]
    Nyckelord :Carbon Footprint; Sustainable HCI; Nudging; ;

    Sammanfattning : Livsmedelsverkets undersökningar visar att koldioxidutsläppen relaterade till livsmedelskonsumtion utgör ungefär 25 % av genomsnittssvenskens totala miljöpåverkan vilken gör den till viktig spelpjäs i att nå upp de framtida klimatmålen. För en hållbar miljöpåverkan beräknas det genomsnittliga utsläppet per person och år ligga på ett till två ton. LÄS MER