Sökning: "algolja"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade ordet algolja.

  1. 1. Kan intag av brunalger sänka LDL-kolesterolet? En systematisk översiktsartikel om brunalgers effekt på LDL-kolesterol hos vuxna med dyslipidemi

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Julia Gröning; Jessica Lindh; [2024-02-09]
    Nyckelord :Brown algae; seaweed; seaweed; macro algae; dyslipidemia; LDL cholesterol; Brunalger; tång; makroalger; dyslipidemi; LDL-kolesterol;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med den systematiska översiktsartikeln var att undersöka det vetenskapliga underlaget kring huruvida ett intag av brunalger kan påverka LDL-kolesterol hos vuxna med dyslipidemi Metod: Litteraturinsamlingen gjordes genom sökningar i databaserna Scopus och PubMed fram till den 23 januari 2023. Sökningarna gjordes i block om tre där sökblock ett riktade sig mot alger, sökblock två mot dyslipidemi och sökblock tre mot RCT. LÄS MER

  2. 2. Life cycle assessment of DHA produced by microalgae using food waste : Assessing global warming, fossil energy use and effects on biodiversity

    Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaper

    Författare :Louise Bartek; [2020]
    Nyckelord :Life cycle assessment LCA ; docosahexaenoic acid DHA ; biodiversity loss; volatile fatty acids VFA ; global warming; sustainable development; Livscykelanalys LCA ; dokosahexaensyra DHA ; biodiversitet; flyktiga fettsyror VFA ; global uppvärmning; hållbar utveckling;

    Sammanfattning : Biodiversity is a key component for life on Earth since it contributes to clean water, fresh air and food security. Today, fatty fish farmed in aquaculture is the main Omega 3 source consumed by humans, including the essential fatty acid docosahexaenoic acid (DHA). DHA origin from plants and accumulate in fish via the marine food web. LÄS MER

  3. 3. Effekt av prenatal supplementering med DHA från algolja på barnets uppmärksamhet och mentala utveckling

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Lovisa Isaksson; Mia Andersson; [2017-06-02]
    Nyckelord :dokosahexaensyra; kognition; uppmärksamhet; mental utveckling; algolja; docosahexaenoic acid; cognition; attention; mental development; algal-oil;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekt av prenatal supplementering med DHA från algolja på barnets uppmärksamhet och mentala utveckling Författare: Mia Andersson & Lovisa Isaksson Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-05-23 Bakgrund: Under fostertiden sker en kraftig utveckling av hjärnan och omega-3-fettsyran dokosahexaensyra (DHA) är en viktig faktor för dess tillväxt. Idag rekommenderas gravida kvinnor att inta 200 mg DHA dagligen från kosten. LÄS MER

  4. 4. Kan tillskott av fiskolja förbättra koncentrations- och inlärningsförmåga hos barn med ADHD?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Simon Ivarsson; Asma Komsan; [2015-08-03]
    Nyckelord :tillskott; fiskolja; koncentrationsförmåga; inlärningsförmåga; barn; ADHD;

    Sammanfattning : Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Kan tillskott av fiskolja förbättra koncentrations- och inlärningsförmåga hos barn med ADHD? Författare: Asma Komsan och Simon Ivarsson Handledare: Fredrik Bertz Examinator: Mette Axelsen Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2015-05-27 Bakgrund: ADHD är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kan yttra sig på flera olika sätt som till exempel inlärnings- och koncentrationssvårigheter. Det innebär ofta en påfrestning för såväl individen som omgivningen. LÄS MER

  5. 5. Livsmedelsval vid vegankost : Intagsfrekvenser av livsmedel och kosttillskott

    Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Lisa Bergqvist; [2013]
    Nyckelord :vegankost; livsmedelsval; intagsfrekvens; vitaminer; mineraler; algolja;

    Sammanfattning : Bakgrund Vid vegankost är det viktigt att vara uppmärksam på att man får i sig alla näringsämnen som kroppen behöver. Extra uppmärksam behöver man vara på till exempel vitamin B12, vitamin D, omega-3-fettsyror, järn, kalcium, jod och selen. Få studier belyser livsmedelsval och intagsfrekvenser av livsmedel vid vegankost. LÄS MER