Sökning: "foodscapes"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet foodscapes.

  1. 1. Matlandskap : om kommuners fysiska planering för hållbara livsmedelssystem

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Karolina Wingård; [2021]
    Nyckelord :livsmedelssystem; jordbruk; matproduktion; foodscape; biologisk mångfald; biotoper; ekosystem; ekosystemtjänster; miljömål; Tanum;

    Sammanfattning : Food production and land use could be blamed for a lot of the global environmental issues present in todays society. With an ever increasing global population and steadily increasing effects of climate change, which threaten our crops, there is likely potential for issues to increase in scope and severity. LÄS MER

  2. 2. Multifunktionella möjligheter för matlandskap

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Hanna Clausen; [2021]
    Nyckelord :matproduktion; matlandskap; multifunktionell markanvändning; urban agrikultur; hållbar samhällsutveckling; stadsjordbruk; självförsörjning;

    Sammanfattning : Den globala livsmedelsproduktionen har stora negativa effekter för världens klimat och biologiska mångfald. En omställning av vår matproduktion är grundläggande för att förhindra fortsatt global miljöförstöring. I denna uppsats undersöks möjligheter till att i en högre grad integrera matproduktion i dagens landskapsplanering. LÄS MER

  3. 3. Mat som relationsbyggare mellan människor och platser : en studie om hur restaurangers och kockars potential som kunskapsalstrande aktörer kan bidra till mer hållbara städer

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Landscape Architecture, Planning and Management (from 130101)

    Författare :Love Silow; [2019]
    Nyckelord :mat; restauranger; kockar; Malmö; platsanknytning; identitet; hållbara städer; urbana matlandskap;

    Sammanfattning : I denna text kommer det argumenteras att restauranger och kockar via sitt dagliga arbete bidrar med kunskap och erbjuder centrala platser för utvecklingen av urbana matlandskap. Argumentationen bygger på en fallstudie och analys av fyra restauranger i Malmö. LÄS MER

  4. 4. Vad ska vi äta? : En etnologisk undersökning om hur mat kategoriseras

    Kandidat-uppsats, Södertörns högskola/Etnologi

    Författare :Pontus Larsson; [2018]
    Nyckelord :etnologi; mat; matkultur; manligt; kvinnligt; middagsritualer; foodscapes;

    Sammanfattning : Syftet med den här etnologiska uppsatsen är att undersöka hur några män och kvinnor i åldrarna 30 – 36 förklarar och förhåller sig till värderingar och faktorer som de tillskriver mat samt hur de resonerar när de måste förhandla mellan dessa värderingar och faktorer. Undersökningens material bygger på fem semistrukturerade intervjuer som transkriberats i sin helhet genom en helhetsanalys. LÄS MER

  5. 5. You are what you eat online : the phenomenon of mediated eating practices and their underlying moral regimes in Swedish “What I eat in a day” vlogs

    Master-uppsats, Lunds universitet/Medie- och kommunikationsvetenskap

    Författare :Christine Sandal; [2018]
    Nyckelord :foodies; food vlog; aestheticisation; micro celebrity; everyday expertise; eating practices; practice theory; field theory; cultural intermediaries; cultural change; Sweden; Social Sciences;

    Sammanfattning : In Western societies, with increasingly salient mediation processes, eating, too, has become an entanglement of offline and online practices. Food as carrier of values has never merely satisfied bodily needs, which makes it essential to investigate mediated eating practices and emerging digital foodscapes in order to understand how they change everyday life, but also culture at large. LÄS MER