Sökning: "hållbara matvanor"

Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser innehållade orden hållbara matvanor.

  1. 1. ”Maten måste hamna i magen”- Att komponera hållbara måltider i skolan : En kvalitativ intervjustudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Moa Haglund; Alva Lindberg; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Introduktion Skolmåltiden är en viktig resurs för att främja hållbara matvanor och bidra till en hållbar utveckling. Arbetet med att komponera skolmåltider innefattar aspekter såsom ekonomi, näringsriktighet och klimatavtryck. LÄS MER

  2. 2. Ett hållbart budskap -Livsmedelsverkets kommunikation via Instagram om kostens betydelse för klimat och miljö

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Britt-Marie Ek; Lisa Jonsson; Malin Ljunggren; [2021-08-30]
    Nyckelord :Beteendeförändring; hållbar matkonsumtion; klimat; kommunikation; kost; Livsmedelsverket; matsvinn; miljö; Stages of Change Model;

    Sammanfattning : Matkonsumtionen har stor påverkan på miljö och klimat. Kunskapsökning och beteendeförändringar behövs för att konsumtionen ska bli hållbar. Livsmedelsverket är den myndighet som har i uppgift att ge råd och sprida vetenskapligt förankrad kunskap om hållbara matvanor till konsument. LÄS MER

  3. 3. Swedish food habits for higher nutritional value and lower climate impact : food retail portfolio management

    Master-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Rebecca Johansson; Linn Torstensson; [2021]
    Nyckelord :greenhouse gas emissions; private label brand; sustainable diets; sustainable food consumption; sustainable nutrition;

    Sammanfattning : In order to tackle climate change and the increased prevalence of non-communicable diseases, a transformation of human diets is urgently needed. The food retailers can play an important role if integrating sustainability related aspects in their corporate portfolio decisions in order to influence the consumer to make more sustainable food choices. LÄS MER

  4. 4. Hållbarhetsaspekter i svenska livsmedelsmärkningar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :julia söderberg; [2021]
    Nyckelord :hållbarhet; planetära gränser; livsmedelsproduktion; märkning; konsument;

    Sammanfattning : Det krävs stora förändringar i matvanor, matsvinn och förbättringar av produktionsmetoderna för att uppnå hälsosam kost från hållbara livsmedelssystem som inte äventyrar planetens gränser. Hållbarhetsmärkningar kan ses som avgörande för att i tid ställa om våra livsmedelssystem. LÄS MER

  5. 5. Ämnesövergripande undervisning relaterat till kost och hälsa i svenska grundskolor

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Hedda Landfors; [2019]
    Nyckelord :Ämnesövergripande undervisning;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund I Sverige stöds individens hälsa bl. a. genom undervisning i grundskolan, där målet är att varje elev ska få förståelse för livsstilens betydelse för hälsan. LÄS MER