Sökning: "kött och chark"

Visar resultat 1 - 5 av 13 uppsatser innehållade orden kött och chark.

  1. 1. Associations between health literacy, ADHD, and eating behaviour

    Master-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskaper (HOV)

    Författare :Alina Wolmar; [2023]
    Nyckelord :Attention Deficit Hyperactivity Disorder; ADHD; folkhälsa; hälsolitteracitet; ätbeteende;

    Sammanfattning : Personer med ADHD riskerar ohälsa i högre grad än befolkningen i stort. Såväl matvanor, som hälsolitteracitet kan ha signifikant inverkan på individers hälsa. LÄS MER

  2. 2. Kännedom om och följsamhet till Livsmedelsverkets kostråd : En kvantitativ undersökning

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elsa Eriksson; Linn Eklund; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Livsmedelsverkets kostråd har tagits fram för att belysa vilka livsmedel eller livsmedelsgrupper som Sveriges befolkning gynnas att förändra sin konsumtion av. Att följa dessa kan förebygga och minska förekomsten av de livsstilsrelaterade folkhälsosjukdomarna. LÄS MER

  3. 3. Högstadieelevers kunskap och motivation för klimatanpassad skolmat

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Rebecca Andréasson Billström; Niklas Jadell; Matilda Niclasson; [2019-08-14]
    Nyckelord :Anpassning; Klimatarbete; Livsmedel; Växthusgasutsläpp;

    Sammanfattning : I Sverige serveras miljontals måltider inom offentliga verksamheter, som alla har ett ansvar att bidra till klimatet. Livsmedelsverkets rapport om ungdomars matvanor visar att de konsumerar för mycket rött kött och chark samtidigt som de äter för lite frukt och grönt, denna kombination har negativ inverkan på klimatet. LÄS MER

  4. 4. "Att äta grönare" -trend eller livsstil? : En enkätstudie om intag av vegetarisk mat i Sverige.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elin Glamsjö; Ulrika Söderlund; [2018]
    Nyckelord :vegetarisk mat; trend; flexitarian; kost; miljö; hälsa;

    Sammanfattning : Bakgrund En vegetarisk kosthållning kan se ut på olika sätt och kan vara till fördel både för människors hälsa och för miljön. Idag har svenskarna ett frukt- och grönsaksintag som är lägre än vad som rekommenderas, samtidigt som köttintaget är högre. LÄS MER

  5. 5. Hälsoskatt på livsmedel i Sverige : Kan en riktad skatt mot skadliga fetter styra konsumtionen mot mer hälsosamma livsmedelsval?

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Nationalekonomi

    Författare :Petra Segerbrant; [2018]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Denna studie undersöker om ekonomiska styrmedel kan påverka konsumtionen av livsmedel som innehåller en hög andel mättat fett och transfetter samt om konsumtionen kan riktas mot mer hälsosamma livsmedelsval och därigenom förbättra folkhälsan. Datamaterialet som ligger till grund för analysen är aggregerat tidsseriedata över konsumtion, livsmedelsförsäljning och konsumentprisindex. LÄS MER