Sökning: "kokboken"

Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet kokboken.

  1. 1. Kokboken : En resa från 1755-1951

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolan

    Författare :Emil Gredmo; Peter Stenman; [2018]
    Nyckelord :Cookbooks; recipes; foreword; authors; technology; Kokböcker; recept; förord; författare; teknik;

    Sammanfattning : Hur kokböckers utformning och innehåll har förändrats är ett område som inte har undersökts i större utsträckning. Kokböcker är en del av kulturers måltidshistoria vilket kan ge en insyn till vem maten lagades samt vilken mat som tillagades. LÄS MER

  2. 2. Den nya kokboken? : En kvalitativ studie om sociala medier och dess påverkan på konsumenter

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolan

    Författare :Ljung Pelle; [2018]
    Nyckelord :Instagram; Cookbook; Food; Social media; Influence; Instagram; Kokbok; Mat; Påverkan; Sociala medier;

    Sammanfattning : Sociala medier och framför allt Instagram har kommit att få en mer betydande roll i det vardagliga livet där vi interagerar och delar gemensamma intressen med varandra. Att ta bilder på mat och dela dem med varandra har blivit ett av de vanligaste objekten som läggs upp på sociala medier, varför gör folk det? Uppsatsens syfte är att ta reda på hur sociala medier används i vardagen hos personer i åldrarna 36-45 år som lever i barnfamiljer och hur detta påverkar vad de lagar för mat. LÄS MER

  3. 3. Italiensk mat på svenska - Om pragmatisk anpassning av kulturspecifika begrepp i en italiensk kokbok

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Översättarutbildningen

    Författare :Charlotte Lindholm; [2017]
    Nyckelord :mat; Kokböcker; Il cucchiaio d’argento; kulturspecifika begrepp; Diskursmarkörer; Språkpragmatik; funktionell översättningsstrategi; explicitering; komplettering; etablerade namnvarianter; Languages and Literatures;

    Sammanfattning : Denna magisteruppsats baseras på översättningen av fyra avsnitt ur den senaste utgåvan av den italienska kokboken Il cucchiaio d’argento (2016). Syftet med uppsatsen har varit att belysa de svårigheter som kan uppstå vid överföring av kulturspecifika begrepp från ett italienskt matsammanhang till ett svenskt. LÄS MER

  4. 4. Kokboken - utgivning, inriktning och uttryck under 40 år

    Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för bokhistoria

    Författare :Maria Bonde; [2017]
    Nyckelord :bokhistoria; kokböcker; matlagning; Vår kokbok; bokmarknad; textsociologi; deskriptiv bibliografi; analytisk bibliografi; bookhistory; cookbooks; cooking; bookmarket; text sociology; descriptive bibliography; analytical bibliography; History and Archaeology;

    Sammanfattning : Sedan 1970-talet har antalet kokböcker ökat markant på den svenska bokmarknaden. Undersökningen tittar närmare på hur kokboken förändrats i fråga om utgivning, inriktning och uttryck under perioden 1976-2015. Detta innefattar också en strävan efter att söka förstå vad som kan ha föranlett den kraftiga expansionen. LÄS MER

  5. 5. En studie om genuskonstruktioner i svenska kokböcker

    Kandidat-uppsats, Stockholms universitet/JMK

    Författare :Edith Jonsson-Wennberg; [2016]
    Nyckelord :kokböcker; genus; femininitet; maskulinitet; male gaze; representationer; stereotyper;

    Sammanfattning : Idag råder ett växande intresse för kost och matlagning och det kommer allt fler nya forum för presentation av matlagning. Även det traditionella forumet kokboken har påverkats av den växande matlagningstrenden. LÄS MER