Sökning: "kokboken"
Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet kokboken.
1. Kokboken : En resa från 1755-1951
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolanSammanfattning : Hur kokböckers utformning och innehåll har förändrats är ett område som inte har undersökts i större utsträckning. Kokböcker är en del av kulturers måltidshistoria vilket kan ge en insyn till vem maten lagades samt vilken mat som tillagades. LÄS MER
2. Den nya kokboken? : En kvalitativ studie om sociala medier och dess påverkan på konsumenter
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Enheten för restauranghögskolanSammanfattning : Sociala medier och framför allt Instagram har kommit att få en mer betydande roll i det vardagliga livet där vi interagerar och delar gemensamma intressen med varandra. Att ta bilder på mat och dela dem med varandra har blivit ett av de vanligaste objekten som läggs upp på sociala medier, varför gör folk det? Uppsatsens syfte är att ta reda på hur sociala medier används i vardagen hos personer i åldrarna 36-45 år som lever i barnfamiljer och hur detta påverkar vad de lagar för mat. LÄS MER
3. Italiensk mat på svenska - Om pragmatisk anpassning av kulturspecifika begrepp i en italiensk kokbok
Magister-uppsats, Lunds universitet/ÖversättarutbildningenSammanfattning : Denna magisteruppsats baseras på översättningen av fyra avsnitt ur den senaste utgåvan av den italienska kokboken Il cucchiaio d’argento (2016). Syftet med uppsatsen har varit att belysa de svårigheter som kan uppstå vid överföring av kulturspecifika begrepp från ett italienskt matsammanhang till ett svenskt. LÄS MER
4. Kokboken - utgivning, inriktning och uttryck under 40 år
Kandidat-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för bokhistoriaSammanfattning : Sedan 1970-talet har antalet kokböcker ökat markant på den svenska bokmarknaden. Undersökningen tittar närmare på hur kokboken förändrats i fråga om utgivning, inriktning och uttryck under perioden 1976-2015. Detta innefattar också en strävan efter att söka förstå vad som kan ha föranlett den kraftiga expansionen. LÄS MER
5. En studie om genuskonstruktioner i svenska kokböcker
Kandidat-uppsats, Stockholms universitet/JMKSammanfattning : Idag råder ett växande intresse för kost och matlagning och det kommer allt fler nya forum för presentation av matlagning. Även det traditionella forumet kokboken har påverkats av den växande matlagningstrenden. LÄS MER