Sökning: "kost påverkan"
Visar resultat 1 - 5 av 248 uppsatser innehållade orden kost påverkan.
1. Viktreduktion inför IVF – påverkan på födelsetal och graviditetstal hos kvinnor med obesitas En systematisk översiktsartikel
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Syfte Syftet med den här systematiska litteraturöversikten var att undersöka evidensen för om en viktnedgångsbehandling genom energireducerad kost, med eller utan tillägg av fysisk aktivitet, inför in vitro-fertilisering (IVF) hos kvinnor med obesitas har en påverkan på födelsetal och graviditetstal. Metod Litteratursökningen genomfördes i databaserna Pubmed och Scopus den 23 januari 2023. LÄS MER
2. Hur påverkas lipidnivåerna av ägg vid diabetes typ 2, prediabetes och metabolt syndrom? En systematisk litteraturöversikt
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicinSammanfattning : Syfte: Att en kost rik på mättat fett har en negativ inverkan på blodlipider har länge varit klarlagt. Däremot råder delade åsikter om effekterna av kolesterolintag på lipidnivåer hos personer med blodlipidrubbningar. Många kolesterolrika livsmedel innehåller också en stor andel mättat fett. LÄS MER
3. Sjuksköterskors Erfarenheter Av Egenvård Hos Patienter Med Diabetes Mellitus Typ 2 : En Litteraturöversikt Med Kvalitativ Ansats
Kandidat-uppsats, Jönköping University/HälsohögskolanSammanfattning : Bakgrund: Diabetes mellitus typ 2 är den mest ökande och livshotande metaboliska sjukdomen i världen. I Sverige var 468 402 patienter diagnostiserade med sjukdomen år 2022. Patienten har ett stort ansvar för att utföra egenvård och genomföra nödvändiga livsstilsförändringar för att förebygga sjukdomsrelaterade komplikationer. LÄS MER
4. Hälsosamtal om kost på BVC : Föräldrars upplevelser
Magister-uppsats, Högskolan i Borås/Akademin för vård, arbetsliv och välfärdSammanfattning : Inom barnhälsovården (BHV) ingår det att arbeta hälsofrämjande för att skapa de bästa förutsättningarna för barnet och dennes föräldrar. Att genomföra regelbundna hälsosamtal om kost med barnet och föräldrarna är viktigt för att skapa en god grund för hälsosamma vanor. LÄS MER
5. Förskollärares uppfattningar av kostrelaterad pedagogik : Matnyttiga insikter för kunskapsförmedlande aktörer.
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Karlstads universitetSammanfattning : I svenska förskolor erbjuds samtliga barn näringsriktiga måltider. Huruvida barnen äter dessa måltider är dessvärre inte en självklarhet och ännu mindre självklart är förkolärares förmåga att stötta barnen i kostrelaterade utmaningar. LÄS MER