Sökning: "kostfiber"

Visar resultat 1 - 5 av 29 uppsatser innehållade ordet kostfiber.

  1. 1. Kostens påverkan på depression : En strukturerad litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Frida Telstad Løver; Jannice Widgren; [2023]
    Nyckelord :Diet; nutrition; dietary intervention; mediterranean diet; depression; depressive symptoms; Kost; nutrition; kostintervention; medelhavskost; depression; depressiva symptom;

    Sammanfattning : Introduktion: Ur ett globalt perspektiv är depression en stor sjukdomsbörda som berör omkring 280 miljoner människor. Tillgängliga behandlingsalternativ innefattar antidepressiva läkemedel och olika former av psykologiska behandlingar. LÄS MER

  2. 2. En kvantitativ analys av matkassemåltiders näringsinnehål

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Rebecka Andersson; Freja Karlsson; Stina Thulin; [2022-06-28]
    Nyckelord :blandkost; lakto-ovo-vegetarisk kost; makronutrienter; matkassar; mikronutrienter; näring;

    Sammanfattning : Antalet vegetarianer ökar i Sverige vilket bidrar till en ökad risk för brister av vissa näringsämnen. I resten av befolkningen finns det andra risker och våra matvanor når inte upp till de rekommendationer som finns. LÄS MER

  3. 3. Unga vuxnas syn på kolhydrater och tillsatt socker samt faktorer av betydelse för konsumtion av tillsatt socker : En kvantitativ tvärsnittsstudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emma-Kaisa Kopra; Susanne Khalil; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Unga kvinnor särskiljer sig från övriga grupper gällande ohälsosamma kostmönster och högt intag av tillsatt socker vilket är anmärkningsvärt då grunden för hälsosamma matvanor läggs i ung ålder. Orsaker till att unga och särskilt unga kvinnor har sämre matvanor än övriga grupper framkommer dock inte. LÄS MER

  4. 4. Konsumenters acceptans av ett matbröd berikat med betaglukaner : En kvantitativ studie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Matilda Svennberg; Linnéa Viklund; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. En riskfaktor att drabbas är förhöjda kolesterolhalter i blodet. Kostfibrer kan sänka kolesterolhalten i blodet, men enligt en nationell matvaneundersökning från 2010-11 underskrider Sveriges befolkningen det dagliga rekommenderade intaget. LÄS MER

  5. 5. Kan supplementering med inulin eller oligofruktos minska aptiten hos personer med övervikt eller fetma?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Johanna Aula; Ninni Nilsson; [2021-08-06]
    Nyckelord :Inulin; oligofruktos; hunger; aptit; övervikt; fetma; Visual Analogue Scale; VAS; oligofructose; appetite; overweight; obesity;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Kan supplementering med inulin eller oligofruktos minska aptiten hos personer med övervikt eller fetma? - En systematisk översikt Författare: Johanna Aula och Ninni Nilsson Handledare: Sofia Klingberg Examinator: Klara Sjögren Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-05-25 ___________________________________________________________________________ Bakgrund: Övervikt och fetma är ett stort folkhälsoproblem. Det förknippas med förtidig död och ett flertal sjukdomar. LÄS MER