Sökning: "kostregistrering"

Visar resultat 1 - 5 av 37 uppsatser innehållade ordet kostregistrering.

  1. 1. Energitillgänglighet och kolhydratintag hos manliga elitbandyspelare

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Hanna Bergström; Jack Sundberg; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion För elitidrottare utgör kosten en förutsättning för hälsa och prestation. Forskningsläget visar att bristfälligt energi- och kolhydratintag är vanligt förekommande hos elitidrottare vilket kan medföra negativa konsekvenser för idrottaren. LÄS MER

  2. 2. Energitillgängligheten hos kvinnliga och manliga elitidrottare - baserat på en fyradagars kostregistrering

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Matilda Erlandsson; Lina Nilsson; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Idrottare behöver äta stora mängder mat för att täcka sitt energibehov vilket har visats problematiskt och uppmärksammats som relativ energibrist hos både manliga och kvinnliga elitidrottare. Energitillgänglighet (EA) definieras som den energi som finns kvar till grundläggande fysiologiska processer efter att man räknat ut energiintag - energiförbrukningen från träning. LÄS MER

  3. 3. Fullkornsintag bland barn och unga : analys av data från Livsmedelsverkets matundersökning

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Amina Laallam; [2021]
    Nyckelord :alkylresorcinoler; fullkorn; biomarkörer; matundersökningar; Livsmedelsverket;

    Sammanfattning : Det finns många studier som visar ett samband mellan låg frekvens av insjuknande i metabola sjukdomar och ett högt fullkornsintag. Hälsoeffekter relaterade till fullkorn beror på dess rika innehåll på vitaminer, mineraler och kostfibrer Hälsoeffekter kan kartläggas och studeras på befolkningens matvanor och livsstil genom nationella studier och matundersökningar. LÄS MER

  4. 4. Skillnader mellan intag och behov av energi och protein hos äldre personer på ett vård- och omsorgsboende

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Carolina Altemark; Olivia Hagnell; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Äldre personer (>65 år) har en ökad risk för undernäring och rekommenderas därför ett högre energi- och proteinintag. Tidigare studier som undersökt energi- och proteinintag för äldre på vård- och omsorgsboenden har visat ett lägre intag än behov. LÄS MER

  5. 5. Proteintillskott eller inte? : en studie om intag av protein och inställningen till proteintillskott hos styrketränande män

    Kandidat-uppsats, Högskolan Kristianstad/Fakulteten för naturvetenskap

    Författare :Simon Johansson; Marcus Dickson; [2020]
    Nyckelord :Exercise; eating registration; food supplements; protein; attitude; Träning; kostregistrering; kosttillskott; protein; inställning;

    Sammanfattning : Inledning: Den svenska träningstrenden fortsätter enligt stadiums årliga undersökning om svenskarnas träningsvanor. Enligt Livsmedelsverket är kosttillskott ett komplement som ska konsumeras utöver den vanliga kosten, och motiveringen till att idrottare använder kosttillskott är exempelvis för att skydda hälsa och prestation. LÄS MER