Sökning: "kostrekommendation"
Hittade 3 uppsatser innehållade ordet kostrekommendation.
1. ”Brödet är en utomordentlig energikälla!” En studie av expertisen bakom kostrekommendationen för Brödkampanjen år 1976.
L2-uppsats, Uppsala universitet/Ekonomisk-historiska institutionenSammanfattning : Under 1970-talet såg forskare inom näringsfysiologin en stigande trend av ökad konsumtion av fett- och sockerhaltiga produkter på bekostnad av bland annat matbrödskonsumtion. I tid av livsmedels- och energikriser förespråkade forskare en alternativ diet med ett större inslag av grönsaker och fullkornsprodukter då det hade slagits fast att ett högt intag av fett och socker ledde till bland annat hjärt-kärlsjukdomar samt karies. LÄS MER
2. LÅGKOLHYDRATKOST SOM KOSTREKOMMENDATION FÖR PERSONER MED DIABETES MELLITUS TYP 2
Kandidat-uppsats, Malmö högskola/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)Sammanfattning : Bakgrund: Diabetes Mellitus Typ 2 (DMT2) är en av våra vanligaste folksjukdomar med olika allvarliga senkomplikationer där hjärt-/kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken. Kostbehandling av sjukdomen är en av de viktigaste egenvårdsåtgärderna. 2008 godkände Socialstyrelsen lågkolhydratkost som kostrekommendation till DMT2-patienter. LÄS MER
3. Kostrelaterade riskfaktorer : En litteraturstudie gällande IGF-1 och ökad risk för prostatacancer
Kandidat-uppsats, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Den dominerande cancerformen hos män över 75 år är prostatacancer. Kosten har en påverkan på många sjukdomstillstånd och på senare tid har man undersökt misstankarna kring om höga nivåer av IGF-1 kan öka risken för att utveckla prostatacancer. LÄS MER