Sökning: "kostundersökning"
Visar resultat 1 - 5 av 8 uppsatser innehållade ordet kostundersökning.
1. Samband mellan senaste lunchställe och kostkvalitet, spenderade pengar, socioekonomiska position eller kön för gymnasieelever : En kvantitativ undersökning av gymnasieelever med lunchbetalmedel istället för skolmatsal
Kandidat-uppsats, Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskapSammanfattning : Flera svenska gymnasieskolor ger eleverna ett lunchbetalmedel giltigt hos utvaldamatåterförsäljare, istället för att servera lunch i skolmatsal. Kunskap saknas om antaletelever som omfattas av systemet och dess eventuella påverkan på dem. LÄS MER
2. Den glutenfria kosten – vår tids största diet på gott eller ont?
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Den glutenfria trenden sprids allt mer runt om i världen, inklusive i Sverige. En glutenfri diet är nödvändig för individer med celiaki men allt fler individer som inte har celiaki följer numera kosten. Glutenfri kost innebär att individer exkluderar gluten, som finns i spannmålen vete, korn och råg. LÄS MER
3. Det spelar ingen roll hur bra skolmaten är om den aldrig hamnar i magen : En kvantitativ studie om 15 åringars intag av skollunchen
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Bakgrund: Skolmaten i Sverige är kostnadsfri och är genom att skapa möjlighet till goda matvanor en viktig del av folkhälsoarbetet i Sverige. Sedan juni 2011 ska skollunchen både vara kostnadsfri och näringsriktig. Tidigare studier har visat på att elever varken får i sig tillräckligt med energi eller näringsämnen genom skollunchen. LÄS MER
4. Kostfiberintag hos Vuxna mde Celiaki : Dagsintag, källor och uppfattningar
Kandidat-uppsats, Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Introduktion: Studier har visat att kostfibrer har många hälsofördelar. Vete, råg och korn är fiberrika cerealier som måste undvikas i en glutenfri kost. Tidigare undersökningar har visat att personer med celiaki har haft ett lågt fiberintag, men det saknas aktuella svenska studier inom detta område. LÄS MER
5. Kartläggning av kostvanorna hos medarbetare på Stena Oil
Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskapSammanfattning : Matvanor är en av de största bestämningsfaktorerna för hälsa. Över tid har våra matvanor försämrats vilket bidragit till utvecklandet av flera stora folksjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer. LÄS MER