Sökning: "kostvetenskap uppsala dietist"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade orden kostvetenskap uppsala dietist.

  1. 1. Viktnedgång med hjälp av dietist jämfört med kommersiella viktminskningsprogram : en scoping review

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Michaela Lingerfors; Tomas Isaksson; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Idag kategoriseras ungefär en tredjedel av världens befolkning som överviktiga eller obesa, vilket är sammankopplat med ökad risk för att utveckla några av våra vanligaste folksjukdomar. Som stöd för att gå ner i vikt kan individer vända sig till dietist eller ett kommersiellt viktminskningsprogram. LÄS MER

  2. 2. Dietisters upplevelser och erfarenheter av att arbeta med prematura barn

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Elin Storm; Olivia Östling; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Prematurfödda barn ställs inför ett antal utmaningar efter födseln, vilket kan innebära en komplex vårdsituation. För att öka chanserna för barnets överlevnad samt minska kort- och långsiktiga komplikationer ställs ofta höga krav på en adekvat nutritionsbehandling. LÄS MER

  3. 3. Dietistens reflektioner kring konsistensanpassad kost och viktiga faktorer för implementeringen av International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI) inom sjukvården : en kvalitativ intervjustudie

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ellinor Abrahamsson; Elise Lundin; [2021]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: År 2013 skapades ett internationellt verktyg med ny standardiserad terminologi för att beskriva konsistensanpassad kost, International Dysphagia Diet Standardisation Initiative (IDDSI). Denna terminologi översattes till svenska och anpassades kulturellt år 2020 och har därefter börjat implementeras kliniskt inom vården samt inom forskning i Sverige. LÄS MER

  4. 4. ATT KOMMUNICERA KOSTRÅD TILL PERSONER MED INTERKULTURELL BAKGRUND : En kvalitativ analys av dietisters upplevelser av tolksamtal inom svensk sjukvård

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Rita Youhannaei; [2019]
    Nyckelord :Dietist; kostbehandling; kultur; tolksamtal; kommunikation; personcentrerad vård;

    Sammanfattning : Bakgrund Sverige är ett mångkulturellt samhälle. I mötet med personer med utländsk bakgrund där språket utgör ett hinder behövs tolkar. Enligt svensk lag bör vård ske på lika villkor utifrån individens förutsättningar. LÄS MER

  5. 5. Primärvårdsdietisters upplevelser av att bemöta patienter som äter vegansk kost : En kvalitativ intervjustudie med primärvårdsdietister i Stockholm

    Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Linnéa Davinder; Sebastian Olsson; [2019]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Bakgrund: Antalet veganer i Sverige har inte ökat de senaste åren men däremot har intresset för växtbaserade alternativ blivit större. Dietisters syn på vegansk kost skiljer sig och i Sverige pågår en debatt i media med delade åsikter om ämnet. LÄS MER