Sökning: "lipid"

Visar resultat 1 - 5 av 244 uppsatser innehållade ordet lipid.

  1. 1. Effekt av blåbär på blodlipider En systematisk litteraturöversikt om effekt av blåbärsintag på blodlipider.

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Vendela Welander; Viktoria Morell; [2024-02-09]
    Nyckelord :Lipids; LDL; HDL; total cholesterol; triglycerides; blueberries; anthocyanins; Lipider; totalkolesterol; triglycerider; blåbär; antocyanin;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet är att sammanställa det aktuella forskningsunderlaget för att undersöka om intag av blåbär förändrar lipidnivåer hos män och kvinnor ≥18 år jämfört med att inte inta blåbär. Metod: I denna systematiska översiktsartikel har en litteratursökning genomförts. LÄS MER

  2. 2. Hur påverkas lipidnivåerna av ägg vid diabetes typ 2, prediabetes och metabolt syndrom? En systematisk litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Alma Henriksson; Ellen Woivalin; [2024-02-09]
    Nyckelord :Egg; cholesterol; LDL; HDL; type 2 diabetes; prediabetes; metabolic syndrome; Ägg; kolesterol; diabetes typ 2; metabolt syndrom;

    Sammanfattning : Syfte: Att en kost rik på mättat fett har en negativ inverkan på blodlipider har länge varit klarlagt. Däremot råder delade åsikter om effekterna av kolesterolintag på lipidnivåer hos personer med blodlipidrubbningar. Många kolesterolrika livsmedel innehåller också en stor andel mättat fett. LÄS MER

  3. 3. Spirulinas effekt på blodlipidnivåer – En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Andrea Grankvist; Fia Löfmark; [2024-02-09]
    Nyckelord :Spirulina; Arthrospira Maxima; Arthrospira Platensis; blodlipider; LDL; HDL; totalkolesterol; triglycerider; blood lipids; total cholesterol; triglycerides;

    Sammanfattning : Syfte: Syftet med denna systematiska översiktsartikel är att undersöka om spirulinaintag har en effekt på blodlipidnivåer hos vuxna människor, oavsett hälsostatus. Metod: En systematisk litteratursökning utfördes i databaserna Scopus och PubMed. LÄS MER

  4. 4. Exploring alternative surfactants to replace PEG within lipid nanoparticles

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master); Lunds universitet/Bioteknik (CI); Lunds universitet/Bioteknik (master)

    Författare :Elina Edidovica; [2024]
    Nyckelord :Lipid nanoparticle; polyethelyne glycol PEG ; alpha-tomatine; N-hexadecyl beta d-maltoside HDM ; DOPC; DPPC; cholesterol; film hydration; stability study; DLS; Cryo-TEM; SAXS; pharmaceutical formulation; Chemistry;

    Sammanfattning : Over the past decade an increasing amount of studies has demonstrated that PEGylation not only precipitates reductions in drug delivery efficiency but also triggers the immune system to produce antibodies, specifically anti-PEG antibodies. The objective of my thesis is to explore alternative surfactants that could viably replace PEG within lipid nanoparticles. LÄS MER

  5. 5. The Potential to Target Smaller Sized Baltic Herring to Decrease the Dietary Exposure - an Assessment Based on Dioxin Samples from the Southern Baltic

    Master-uppsats, Lunds universitet/Avdelningen för Teknisk vattenresurslära

    Författare :Sofie Gustafsson; [2024]
    Nyckelord :Dioxin; PCDD Fs; dl-PCBs; Herring; Baltic; Fishery; Technology and Engineering;

    Sammanfattning : PCDD/Fs and dl-PCBs, or more commonly referred to as dioxin and dioxin like substances are compounds present in our surrounding environment. As some congeners of these have been shown to be toxic, they are regulated under the Stockholm Convention. LÄS MER