Sökning: "måltidsupplevelse"

Visar resultat 1 - 5 av 42 uppsatser innehållade ordet måltidsupplevelse.

  1. 1. Att äta med öronen: : En studie kring vikten av hörsel och känsel vid upplevelsen av textur och hur det kan manipuleras

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Sanna Beijer; Jack Gustafsson; [2023]
    Nyckelord :Mastication; Texture; Crispy; Auditory stimuli; Meal experience; Mastikation; Textur; Krispig; Ljudstimuli; Måltidsupplevelse;

    Sammanfattning : .... LÄS MER

  2. 2. MÅLTIDSSITUATIONER PÅ VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE : En allmän litteraturöversikt över vad som påverkar patienters matintag

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Mimmi Lindqvist; Anna Olsson; [2023]
    Nyckelord :Aptitstimulering; malnutrition; måltidsmiljö; måltidsupplevelse; vård- och omsorgsboende.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Forskning visar att patienter på vård- och omsorgsboende löper hög risk att drabbas av malnutrition. Måltider och adekvat näringsintag är avgörande för att förebygga sjukdomar och upprätthålla patienters hälsa. Det är en integrerad del av daglig omvårdnad och således en del av sjuksköterskors omvårdnadsansvar. LÄS MER

  3. 3. Patienters upplevelser av att leva med kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) : En litteraturstudie

    M1-uppsats, Röda Korsets Högskola

    Författare :Rosita Hamidi; Naima Mohamed; [2023]
    Nyckelord :Chronic obstructive pulmonary disease COPD ; life experience; nursing; patient experience; relatives; the role of the nurse; Kroniskt obstruktiv lungsjukdom KOL ; livserfarenhet; omvårdnad; närstående; patientupplevelse; sjuksköterskans roll;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är ett folkhälsoproblem och den tredje vanligaste dödsorsaken i världen. KOL påverkar andningsvägar och lungor och leder till begränsning av luftflödet in och ut ur lungorna. Den främsta orsaken till sjukdomen är rökning. LÄS MER

  4. 4. ”Det är bra stämning, alla är glada och jag kan njuta av denna stund.” -Ungdomars berättelser och enkätsvar om skolmåltidsmiljön

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Annie Berndtsson; Carl Hansson; [2021-08-30]
    Nyckelord :Högstadieelever; Matsal; Upplevelse och Miljö;

    Sammanfattning : Sverige införde skolmåltider för över 100 år sedan. Idag är de här måltiderna lagstadgade så att näringsriktiga och kostnadsfria luncher ska kunna serveras till alla barn på lika villkor. I det här examensarbetet utforskas ungdomars upplevelser gällande miljön i skolmatsalen och hur den påverkar måltidsupplevelsen. LÄS MER

  5. 5. Bra mat på äldre dar : En litteraturstudie om äldre patienters måltidsupplevelser.

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Edvin Sjöberg; [2021]
    Nyckelord :Mealtime experience; nutrition; wellbeing; geriatrics; self-care  ; Måltidsupplevelse; nutrition; välbefinnande; geriatrik; egenvård;

    Sammanfattning : Att förebygga ohälsa och att stärka det friska är centralt för att stödja ett hälsosamt åldrande. Missnöjdhet med måltidsupplevelsen är en bidragande orsak till lågt näringsintag, något som i sin tur är en riskfaktor för undernäring. LÄS MER