Sökning: "matvanor"
Visar resultat 21 - 25 av 469 uppsatser innehållade ordet matvanor.
21. Hur hälsofrämjande är utbudet av mat och dryck i kommunala simhallar?
Kandidat-uppsats, Stockholms universitet/Institutionen för material- och miljökemi (MMK)Sammanfattning : Bakgrund: Våra levnadsvanor påverkar risken att insjukna i icke smittsamma sjukdomar och ohälsosamma matvanor är en av de faktorer som orsakar flest sjukdomar i Sverige. Hälsofrämjande livsmedelskonsumtion är en avgörande del i arbetet med att minska matrelaterad ohälsa. LÄS MER
22. Patienters upplevelser av egenvård vid diabetes mellitus typ 2 : En litteraturstudie
M1-uppsats, Röda Korsets HögskolaSammanfattning : Bakgrund: Diabetes mellitus typ 2 (DMT2) är en seriös global folkhälsofråga med allvarligakonsekvenser för de som drabbas av den. Urbanisering och ekonomisk utveckling har ökat förekomstenav sjukdomen och livsstilsfaktorer, såsom en stillasittande livsstil och ohälsosamma matvanor, leder tillhögre BMI och ökad glukoslagring, vilket ökar sannolikheten för försämrad egenvård. LÄS MER
23. Att leva med hjärtsvikt : En allmän litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Röda Korsets HögskolaSammanfattning : Bakgrund: Hjärtsvikt är ett globalt hälsoproblem med låg medvetenhet hos allmänheten. Cirka 64,3 miljoner människor lever med denna sjukdom globalt. Symtom som andfåddhet, trötthet och ödem är vanligt förekommande. Farmakologiska och icke farmakologiska behandlingar är aktuellt. LÄS MER
24. Fysioterapeuters erfarenheter och upplevelser av motiverande samtal inom hjärtrehabilitering : En kvalitativ intervjustudie
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för samhällsmedicin och rehabiliteringSammanfattning : Bakgrund: Motiverande samtal (MI) är ett evidensbaserat samtalsverktyg som används för att underlätta livsstilsförändringar kopplade till beteende. För personer med hjärt-kärlsjukdom kan risken att återinsjukna minskas genom att behandla livsstilsrelaterade och beteendemässiga riskfaktorer, som exempelvis fysisk inaktivitet, rökning och ohälsosamma matvanor. LÄS MER
25. ”Maten måste hamna i magen”- Att komponera hållbara måltider i skolan : En kvalitativ intervjustudie
Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskapSammanfattning : Sammanfattning Introduktion Skolmåltiden är en viktig resurs för att främja hållbara matvanor och bidra till en hållbar utveckling. Arbetet med att komponera skolmåltider innefattar aspekter såsom ekonomi, näringsriktighet och klimatavtryck. LÄS MER