Sökning: "mjölkprotein"

Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser innehållade ordet mjölkprotein.

  1. 1. Fodertillsatsen Bovaer® som metaninhibitor till mjölkkor. Med den aktiva substansen 3-nitrooxypropanol

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Vanessa Brodin; [2023]
    Nyckelord :mjölkko; metan; minska; reducera; 3-NOP; 3-nitrooxypropanol; mjölkkvalitet; mjölkavkastning;

    Sammanfattning : Att minska metanutsläppen från världens mjölkkor ger möjligheten att minska jordbrukets klimatpåverkan. Kornas metanutsläpp från fodersmältningen ger en kraftigare värmande effekt på atmosfären än vad koldioxid gör då metan är ca 32 gånger så kraftfull. Eftersom metan är en kortlivad gas kan minskning av den visa snabba resultat. LÄS MER

  2. 2. Comparison between conventional (animal origin) milk and milk from plant kingdom

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Louise Helsing; [2019]
    Nyckelord :milk; bovine; plant-based drink; plant-based beverages; bovine milk; plant-based milk; environmental impact; nutritional value; production process;

    Sammanfattning : Plant-based milks are an emerging market, often used as a substitute to bovine milk. The purpose for choosing a plant-based milk can be due to medical reasons such as milk-protein allergy and lactose intolerance. Lifestyle choices such as a thrive to-wards a vegan diet can be another factor. LÄS MER

  3. 3. Upplevd känslighet mot födoämnen : En kvantitativ enkätundersökning bland individer från 15 års ålder

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Emelie Vallström; Una Otterbech; [2018]
    Nyckelord :Födoämneskänslighet; allergi; livsmedel; känslighet; födoämnen; kvantitativ; allergener; gluten; mjölkprotein; laktos;

    Sammanfattning : Bakgrund Födoämneskänslighet är ett växande samhällsproblem och har ökat internationellt de senaste åren samt tenderar att fortsätta öka. Det finns även en ökad trend i samhället där folk väljer att äta mjölk- och glutenfri mat. LÄS MER

  4. 4. Effekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikel

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Mikaela Thelander; Stahlén Isabell; [2017-06-02]
    Nyckelord :Autismspektrumtillstånd; gluten; kasein; mjölkprotein; gastrointestinala symtom; Autism spectrum disorders; casein; milk proteins; gastrointestinal symptoms;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Effekt av gluten- och mjölkproteinfri kost på gastrointestinala symtom hos barn med autismspektrumtillstånd: En systematisk översiktsartikel Författare: Isabell Stahlén och Mikaela Thelander Handledare: Andrea Mikkelsen Examinator: Frode Slinde Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2017-04-05 Bakgrund: Autismspektrumtillstånd (ASD) är ett samlat begrepp för flera neurologiska funktionsnedsättningar vilket leder till ett nedsatt eller annorlunda sätt att ta in, bearbeta och förstå information. Hypoteser antyder att peptider från gluten och kasein skulle kunna ha en påverkan på beteenden typiska vid ASD, samt en påverkan på gastrointestinala (GI) symtom vilket är frekvent förekommande hos barn med ASD. LÄS MER

  5. 5. Proteinsammansättning i mjölk med lång hållbarhet (UHT-behandlad mjölk)

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Food Science

    Författare :Johanna Frick; [2016]
    Nyckelord :UHT-mjölk; kapillärelektrofores; mjölkprotein; proteinprofil; lagringstid; lagringstemperatur;

    Sammanfattning : I den här rapporten har lagring av mjölk med lång hållbarhet analyserats för att ta reda på om det sker proteinnedbrytning under lagring och om nedbrytningen är beroende av lagringstid, lagringstemperatur (4, 20, 30 respektive 37°C), eller en kombination av dessa parametrar. Den analyserade mjölken producerades i november 2014 och lagrades ett år. LÄS MER