Sökning: "näringsintag"

Visar resultat 1 - 5 av 110 uppsatser innehållade ordet näringsintag.

  1. 1. Att beskriva omvårdnad av barn med ARFID utifrån distriktssköterskans perspektiv En integrativ litteraturstudie

    Magister-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Caroline Lundbäck; Maria-Victoria Rydholm; [2023]
    Nyckelord :ARFID; Barn; Omvårdnad; Distriktsköterska.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Avoidant restrictive food intake disorder (ARFID) är synonymt med diagnosen selektiv ätovilja/restriktivt ätande och karakteriseras som restriktivt eller undvikande ätbeteende. Beteendet kan orsaka negativ psykosocial påverkan då personen upplever obehag vid aktiviteter där okänd eller oönskad mat erbjuds samt leda till ett otillräckligt energi- och näringsintag som kan orsaka klinisk näringsbrist och/eller viktnedgång eller annan fysisk påverkan. LÄS MER

  2. 2. Att främja näringsintaget hos äldre personer på särskilt boende : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Jenny Karlsson; Benelda Biete Tjulin; [2023]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund: Ett vanligt problem bland äldre personer på särskilda boenden är undernäring, som påverkar både fysisk och psykisk hälsa. Minskat näringsintag bland äldre personer är förknippat med undernäring och oönskad viktminskning. LÄS MER

  3. 3. MÅLTIDSSITUATIONER PÅ VÅRD- OCH OMSORGSBOENDE : En allmän litteraturöversikt över vad som påverkar patienters matintag

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Mimmi Lindqvist; Anna Olsson; [2023]
    Nyckelord :Aptitstimulering; malnutrition; måltidsmiljö; måltidsupplevelse; vård- och omsorgsboende.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Forskning visar att patienter på vård- och omsorgsboende löper hög risk att drabbas av malnutrition. Måltider och adekvat näringsintag är avgörande för att förebygga sjukdomar och upprätthålla patienters hälsa. Det är en integrerad del av daglig omvårdnad och således en del av sjuksköterskors omvårdnadsansvar. LÄS MER

  4. 4. Matval och måltider hos personer med smak- och luktförändringar efter covid-19-infektion : en scoping review

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

    Författare :Ninni Bellini Lindholm; Katarina Bömer-Schulte; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : Introduktion: Ett vanligt symtom vid insjuknande i covid-19 är smak- och luktbortfall. Dessa symtom kan bestå även efter tillfrisknande från den akuta infektionen. Lukt och smak är särskilt viktigt vid ätande. LÄS MER

  5. 5. Faktorer som främjar näringsintag för personer med demenssjukdom på vårdboendeEn litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Örebro universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Jessica Staaf; Malin Thell; [2022]
    Nyckelord :;

    Sammanfattning : .... LÄS MER