Sökning: "nötköttsproduktion med dikor"

Visar resultat 1 - 5 av 7 uppsatser innehållade orden nötköttsproduktion med dikor.

  1. 1. Utvärdering av beräkningsverktyg för klimatpåverkan från mjölk- och nötköttsproduktion

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaper

    Författare :Karin von Greyerz; [2021]
    Nyckelord :Climate impact; climate calculation; milk production; beef production; life cycle assessment; sustainable development; Klimatpåverkan; klimatberäkning; mjölkproduktion; köttproduktion; livscykelanalys; hållbar utveckling;

    Sammanfattning : Jordbruket är en sektor som står för en stor del av vår klimatpåverkan där animalieproduktionen bidrar med ungefär 15 %, främst från idisslare. För att minska klimatpåverkan kan klimatberäkningar utföras för att hitta möjligheter till förbättring. Dessa beräkningar är komplexa med stora osäkerheter. LÄS MER

  2. 2. Inhysningssystem för dikor : en jämförelse mellan liggbåsstall och djupströstall till dikor

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Jakob Karlsson; Martin Johansson; [2018]
    Nyckelord :dikor; stall; liggbås; djupströbädd; nötköttsproduktion; byggkostnad;

    Sammanfattning : Syftet med studien är att ur en byggteknisk och ekonomisk synvinkel belysa skillnaderna mellan liggbås och djupströbädd som inhysning för dikor. Intresset för att investera i stallar till dikor har den senaste tiden ökat. LÄS MER

  3. 3. Artificiell insemination inom dikalvproduktion : en intervjustudie

    M1-uppsats, SLU/Dept. of Biosystems and Technology (from 130101)

    Författare :Mikael Losbrant; [2018]
    Nyckelord :dikor; nötköttsproduktion; artificiell insemination; AI; semin; kor; köttproduktion; köttdjur; dikalvsproduktion;

    Sammanfattning : Artificiell insemination (AI) är ett fantastiskt verktyg för att på ett enkelt sätt sprida genetiskt material över hela världen, den gör att problem som inavel och genetiska defekter minskar och det ger en friskare population av nötkreatur. För länge sedan gick bönderna i socknen med sina kor till närmaste tjur vilket gjorde genetiken väldigt smal. LÄS MER

  4. 4. Klimatpåverkan från ekologisk nötköttsproduktion : en fallstudie

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Brita Nilsson; [2017]
    Nyckelord :klimatpåverkan; nötköttsproduktion med dikor; ekologisk;

    Sammanfattning : Climate change is a great challenge in which beef production has a part, mainly due to greenhouse gases emitted from the feed production, digestion, and manure management. However, there is a large variation within the beef production when calculating the emission intensity. LÄS MER

  5. 5. Tillväxt hos nötkreatur på naturbetesmark

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Animal Nutrition and Management

    Författare :Sofie Eriksson; [2014]
    Nyckelord :tillväxt; diko; ungnöt; nötkreatur; naturbetesmark; bete; nötköttsproduktion; nötkött ; Sverige; Norden;

    Sammanfattning : För att upprätthålla nötköttsproduktionen i Sverige, då mjölkkoantalet historiskt sett har minskat, har mjölkraskalvarna över tiden ökat i slaktvikt och fler kalvar föds idag istället av dikor i självrekryterande köttproduktion. Lantbrukare som har betande djur på naturbetesmarker kan söka ekonomiska stöd som finns för att främja hävd av naturbetesmark. LÄS MER