Sökning: "nutrition och intensivvård"

Visar resultat 1 - 5 av 15 uppsatser innehållade orden nutrition och intensivvård.

  1. 1. Postoperativa sårinfektioner i sternum efter hjärtkirurgi – Går det att förebygga?

    Magister-uppsats,

    Författare :Emelie Johansson; Johanna Hallgren; [2023-03-30]
    Nyckelord :Hjärtkirurgi; postoperativa sårinfektioner; modifierbara omvårdnadsåtgärder; personcentrerat förhållningssätt;

    Sammanfattning : Bakgrund: Postoperativ sårinfektion i sternum efter hjärtkirurgi skapar ett stor lidande för patienten. Det leder också till ökad morbiditet, mortalitet samt förlängd sjukhusvistelse vilket också ger ökade kostnader i samhället i form av ökade vårdtider samt kostsamma behandlingsstrategier. LÄS MER

  2. 2. Nutritionstillförsel efter intensivvård

    Master-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Kristina Kilsand; [2023]
    Nyckelord :Energy- and protein intake; intensive care patient; mobility; muscle strength; Energi- och proteinintag; intensivvårdspatient; rörlighet; muskelkraft;

    Sammanfattning : Bakgrund: Att råka ut för en kritisk sjukdom som kräver intensivvård kan medföra en snabb reducering av muskelmassa och en samtidig muskelsvaghet. Förändringar som även är associerade med förlängd sjukhusvistelse, en minskning av den funktionella återhämtningen efter utskrivning och som kan resultera i en försämrad livskvalitet för patienten. LÄS MER

  3. 3. Effekten av olika nutritionsstrategier för kliniska utfallsmått hos kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård.

    Magister-uppsats,

    Författare :Jessica Karlsson; Leonora Lundvall; [2022-04-21]
    Nyckelord :Nutritionsstrategi; energiintag; kliniska utfallsmått; vårdtid; ventilatortid; mortalitetsrisk; komplikationsrisk;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kritiskt sjuka patienter som vårdas inom intensivvård har ett genomsnittligt energiintag under 60% av sitt beräknade energibehov. Ett lågt energiintag kan leda till påverkan på kliniska utfallsmått så som förlängd vårdtid, förlängd tid i ventilator, ökad risk för mortalitet och komplikationer. LÄS MER

  4. 4. Intensivvårdssjuksköterskans mätning av gastrisk residualvolym hos patienter med enteral nutrition

    Magister-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för hälsovetenskaper

    Författare :Beatrice Källman; Malgorzata Adamczewski; [2022]
    Nyckelord :Gastrisk residualvolym; Enteral nutrition; Intensivvård; Mekanisk ventilation; Nutritionssond.; Medicine and Health Sciences;

    Sammanfattning : Bakgrund: Kontroll av gastrisk residualvolym (GRV) via aspiration sker på intensivvårdsavdelningar med syfte att säkerställa tillräcklig nutritionstillförsel och utvärdera risken för komplikationer relaterade till enteral nutrition (EN). Studier visar på oenighet huruvida stor GRV faktiskt ökar risken för negativa effekter, dessutom varierar rutiner för GRV-mätning gällande teknik, frekvens och mängd som aspireras och om aspiratet kasseras eller returneras till patienten. LÄS MER

  5. 5. Nutritionstillförsel till patienter i behov av intensivvård : En retrospektiv observationsstudie

    Magister-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för omvårdnad

    Författare :Kristina Kilsand; [2021]
    Nyckelord :Energiintag; intensivvård; malnutrition; nutrition; vuxen;

    Sammanfattning : Bakgrund: Målet med nutritionsbehandling på intensivvårdsavdelningen är att undvika och/eller behandla undernäring samt efterföljande negativa konsekvenser såsom sviktande organfunktion, behov av ventilatorstöd och en försämrad sårläkning. Flera internationella studier har visat att intensivvårdspatienten inte får den mängd energi som är ordinerad. LÄS MER