Sökning: "ohälsosamma matvanor"
Visar resultat 1 - 5 av 64 uppsatser innehållade orden ohälsosamma matvanor.
1. Elevers upplevelser av hur hälsoperspektiv kopplat till MAT tas upp i hem- och konsumentkunskap
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskapSammanfattning : SAMMANFATTNING Bakgrund Hem- och konsumentkunskap (HKK) är ett viktigt skolämne som syftar till att ge elever nödvändiga verktyg för att bli medvetna konsumenter. Livsmedelsverkets nya kostråd innebär att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket, att äta lagom mycket och att röra på sig. LÄS MER
2. Hur hälsofrämjande är utbudet av mat och dryck i kommunala simhallar?
Kandidat-uppsats, Stockholms universitet/Institutionen för material- och miljökemi (MMK)Sammanfattning : Bakgrund: Våra levnadsvanor påverkar risken att insjukna i icke smittsamma sjukdomar och ohälsosamma matvanor är en av de faktorer som orsakar flest sjukdomar i Sverige. Hälsofrämjande livsmedelskonsumtion är en avgörande del i arbetet med att minska matrelaterad ohälsa. LÄS MER
3. Patienters upplevelser av egenvård vid diabetes mellitus typ 2 : En litteraturstudie
M1-uppsats, Röda Korsets HögskolaSammanfattning : Bakgrund: Diabetes mellitus typ 2 (DMT2) är en seriös global folkhälsofråga med allvarligakonsekvenser för de som drabbas av den. Urbanisering och ekonomisk utveckling har ökat förekomstenav sjukdomen och livsstilsfaktorer, såsom en stillasittande livsstil och ohälsosamma matvanor, leder tillhögre BMI och ökad glukoslagring, vilket ökar sannolikheten för försämrad egenvård. LÄS MER
4. Fysioterapeuters erfarenheter och upplevelser av motiverande samtal inom hjärtrehabilitering : En kvalitativ intervjustudie
Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för samhällsmedicin och rehabiliteringSammanfattning : Bakgrund: Motiverande samtal (MI) är ett evidensbaserat samtalsverktyg som används för att underlätta livsstilsförändringar kopplade till beteende. För personer med hjärt-kärlsjukdom kan risken att återinsjukna minskas genom att behandla livsstilsrelaterade och beteendemässiga riskfaktorer, som exempelvis fysisk inaktivitet, rökning och ohälsosamma matvanor. LÄS MER
5. Ökad förståelse för de bakomliggande faktorerna som påverkar kostvanor : En kvalitativ intervjustudie
Kandidat-uppsats, Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH/Institutionen för fysisk aktivitet och hälsaSammanfattning : Bakgrund: Människor drabbas av hälsomässiga konsekvenser som ett resultat av ohälsosamma kostvanor. Kost är en stor del av vår vardag och en viktig faktor för vår hälsa, vilket betyder att valet av kost påverkas av en rad olika bakomliggande faktorer. LÄS MER