Sökning: "polyphenols"

Visar resultat 1 - 5 av 26 uppsatser innehållade ordet polyphenols.

  1. 1. Brewing a Low-Alcohol Dark Wheat Beer: A Healthy Alternative with Potential on the Swedish Market

    Kandidat-uppsats, KTH/Kemiteknik

    Författare :Sofia Wedin; Rondk Weira Salim; Viktor Karlsen; [2023]
    Nyckelord :Öl; Ölbryggning; Veteöl; Lättöl; Bryggningsprocess;

    Sammanfattning : Mängden öl som köps i Sverige har ökat mellan åren 2016–2021. Både försäljningen av öl med en alkoholhalt över 3,5 procent (starköl), och öl under 3,5% (lätt- och folköl) ökade betydligt. LÄS MER

  2. 2. The Impact of Oat and Fruit Consumption on Short-Chain Fatty Acid Production

    Master-uppsats, Lunds universitet/Livsmedelsteknik och nutrition (master)

    Författare :Johanna Margaretha Schilder; [2023]
    Nyckelord :short-chain fatty acids; SCFAs; diet; gas chromatography; serum; mice; applied nutrition and food chemistry; Agriculture and Food Sciences;

    Sammanfattning : This study explored the importance of short-chain fatty acids (SCFAs) in maintaining gut health and how different diets affect their levels. Blood plasma and serum samples from mice subjected to two intervention studies on oats and fruits were analysed to determine SCFA concentrations. LÄS MER

  3. 3. Valorising spent coffee grounds : An assessment of possibilities in the municipality of Stockholm

    Master-uppsats, KTH/Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik

    Författare :Emma Westling; [2023]
    Nyckelord :Food waste hierarchy; spent coffee grounds; circular economy; economic assessments; waste valorisation; Matavfallshierarki; Kaffesump; Cirkulär ekonomi; ekonomisk bedömning; avfallsvalorisering;

    Sammanfattning : Circular economy is an economic model that is gaining more and more attention, themodel aims to close production chains by recirculate waste into the system as newraw material. Spent coffee grounds are a waste that has great potential to becomenew products since the spent coffee ground contains many valuable substances suchas polysaccharides, polyphenols, and lipids. LÄS MER

  4. 4. Brännässla (Urtica dioica L.): Bioaktiva komponenter och funktionella egenskaper

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Matilda Wetterholm; [2023]
    Nyckelord :Urtica Dioica L.; bioaktiva komponenter; hälsa;

    Sammanfattning : Urtica dioica L. (UD) eller brännässla har använts i tusentals år som traditionell medicin och i kosten. Litteraturstudien syftar till att undersöka vilka bioaktiva komponenter som finns i nässla och dess funktionella egenskaper med fokus på hälsa. Brännässlan är känd som ett ihärdigt ogräs som orsakar smärtsam klåda. LÄS MER

  5. 5. Bära eller brista? En systematisk litteraturöversikt av aroniabärets effekt på blodtrycket hos friska vuxna

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Maria Larsson; Torsten Sällström; [2021-08-06]
    Nyckelord :Aronia; polyfenoler; antocyaniner; kardiovaskulär sjukdom; blodtryck; SBT; DBT; Chokeberries; polyphenols; anthocyanins; cardiovascular disease; hypertension; SBP; DBP;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: Bära eller brista – En systematisk litteraturöversikt av aroniabärets effekt på blodtrycket hos väsentligen friska vuxna Författare: Maria Larsson & Torsten Sällström Handledare: Klara Sjögren Examinator: Sofia Klingberg Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2021-05-26 Bakgrund: Hjärt- kärlsjukdom är den främsta orsaken till förtida död i Sverige. Högt blodtryck är den enskilt viktigaste bakomliggande riskfaktorn. LÄS MER