Sökning: "råg"
Visar resultat 1 - 5 av 39 uppsatser innehållade ordet råg.
1. Spridning av mjöldryga genom renkavle
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production EcologySammanfattning : Mjöldryga (Claviceps purpurea Tul.) är en svampsjukdom som leder till stora skador på framför allt råg och vete. Den är vanligt förekommande i Europa och befaras öka i framtiden. Renkavle (Alopecurus myosuroides Huds. LÄS MER
2. Mildly nutritious or mild and nutritious : a study on the effect of low phenolic content in wheat and rye kernels and its sensory effect on whole grain breads
Master-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Recent studies on the dietary habits of the Swedish population show that only 30% reaches the recommended levels of dietary fibres. As a high fiber intake is associated with health benefits and a decrease in the risk of developing lifestyle disease, there may be a need for new types of fibre and wholegrain products. LÄS MER
3. Rågens allelopatiska verkan på ogräs : odlingstekniker av råg för ogräskontroll
Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Crop Production EcologySammanfattning : Råg har god ogräskonkurrerande förmåga, som delvis kan förklaras av artens allelopatiska förmåga. Allelopati kan definieras som alla direkta eller indirekta effekter (skadliga eller fördelaktiga) en växt har på en annan växt genom produktion av kemiska föreningar som utsöndras till omgivningen. LÄS MER
4. Celiaki – en social sjukdom som kräver stöd från sjuksköterskan : En allmän litteraturstudie
Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärdSammanfattning : Bakgrund: Celiaki är en autoimmun sjukdom som påverkar två delar av tunntarmen. En autoimmun reaktion påbörjas vid intag av gluten (gliadin) som främst finns i sädesslagen vete, korn och råg. De sociala situationer som personer med Celiaki upplever är komplexa. LÄS MER
5. Fullkornsintag bland barn och unga : analys av data från Livsmedelsverkets matundersökning
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Det finns många studier som visar ett samband mellan låg frekvens av insjuknande i metabola sjukdomar och ett högt fullkornsintag. Hälsoeffekter relaterade till fullkorn beror på dess rika innehåll på vitaminer, mineraler och kostfibrer Hälsoeffekter kan kartläggas och studeras på befolkningens matvanor och livsstil genom nationella studier och matundersökningar. LÄS MER