Sökning: "rapport kost"

Visar resultat 1 - 5 av 23 uppsatser innehållade orden rapport kost.

  1. 1. Recombinant expression and purification of sugar beet Phytoglobins in Escherichia Coli BL21 (DE3) including metabolic engineering of the heme biosynthesis

    Master-uppsats, Lunds universitet/Tillämpad biokemi; Lunds universitet/Beräkningskemi

    Författare :Pennie Lindblom; Olivia Geel; [2023]
    Nyckelord :Phytoglobin; Heme; δ-ALA; qPCR; SDS-PAGE; Bacterial cultivation; Escherichia coli; BvPgb1.2; ÄKTA; Applied biochemistry; Biology and Life Sciences;

    Sammanfattning : The protein hemoglobin (Hb) is vital for us humans to ensure enough oxygen replacement in the body. Hb-resembling proteins also exist in plants, these are called phytoglobins (Pgbs). Pgbs are very interesting since they can play a considerable role in the development of blood substitutes and iron supplements for human use. LÄS MER

  2. 2. Möjligheter och utmaningar med att arbeta språk- och kunskapsutvecklande i hem- och konsumentunskap med elever som läser svenska som andraspråk.

    Kandidat-uppsats, Umeå universitet/Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

    Författare :Cecilia Backman; [2023]
    Nyckelord :hem- och konsumentkunskap; svenska som andraspråk; stöttning; språk- och kunskapsutvecklande didaktik;

    Sammanfattning : Sammanfattning Bakgrund Elever som läser svenska som andraspråk behöver individanpassad, språk- och kunskapsutvecklande undervisning för att inte hamna efter i ämneskunskaperna. Stort fokus och stort egenansvar läggs på eleverna att lära sig svenska och mindre på att det ämnesspecifika språket ska utvecklas. LÄS MER

  3. 3. Fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött med koppling till human hälsa

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Fanny Lagerström; [2023]
    Nyckelord :Vilt; Vildsvin; Vildsvinskött; Gris; ; Fläsk; Fläskköt; Fettsammansättning; Fettsyror; Mättat Fett; ; Omättat Fett; Fleromättat Fett; Aminosyror; HDL; LDL; Transfett; Trikiner; Trikinos;

    Sammanfattning : Detta är en litteraturstudie vars syfte är att undersöka fettsammansättningen hos griskött respektive vildsvinskött och jämföra dessa för att vidare kunna koppla insamlad information till humana hälsoaspekter. Fetter är en viktig del av en hälsosam kost och det är därför viktigt att förstå vilka typer av fetter man bör få i sig samt vilka man bör undvika. LÄS MER

  4. 4. Dynamics of net primary production and food availability in the aftermath of the 2004 and 2007 desert locust outbreaks in Niger and Yemen

    Master-uppsats, Lunds universitet/Institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

    Författare :Emma Bylund; [2021]
    Nyckelord :geography; GIS; desert locust outbreak; NPP; food availability; livelihood zones; Earth and Environmental Sciences;

    Sammanfattning : The knowledge of desert locust plagues goes back to biblical times but it is just as relevant in 2020 with an ongoing outbreak in East Africa and the Middle East. The locusts pose a threat to agriculture, and by extent food availability, due to their high appetite, diverse diet and ability to migrate long distances in large swarms. LÄS MER

  5. 5. Samband mellan medelhavskost, fisk- och skaldjursintag samt tjock- och ändtarmscancer : En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Nadja Saleh; Frida Jannebring; [2021]
    Nyckelord :Mediterranean diet; colorectal neoplasms; dietary patterns; environmental pollution; Medelhavskost; tjock- och ändtarmscancer; kostvanor; miljögifter;

    Sammanfattning : Background: Colon- and rectalcancer is the third most common cancer form worldwide. Previous research shows that unhealthy eating habits has a connection as a causal factor for cancer and that it's possible to prevent a third of all cancer cases with a changed diet. LÄS MER