Sökning: "surt"

Visar resultat 1 - 5 av 56 uppsatser innehållade ordet surt.

  1. 1. Va?! Jag känner det mitt på tungan! : Hur praktisk aktivitet kan bidra till ökad förståelse vad gäller smaksinnet

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, Karlstads universitet/Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap (from 2013)

    Författare :Sandra Jansson; Victoria Fors; [2023]
    Nyckelord :Basic flavors; Biology; Design-based theory; Elementary school; Practical activity; Biologi; Designbaserad aktivitet; Grundsmaker; Lågstadiet; Praktisk aktivitet;

    Sammanfattning : Studien grundar sig i en designbaserad aktivitet, med syfte att bidra med kunskap om hur elever i lågstadiet upplever människans fem grundsmaker samt hur en praktisk aktivitet kan bidra till att öka förståelsen för människans smaksinne. Studien har en kvalitativ ansats, men med kvantitativa inslag i form av diagram för att tydliggöra resultat samt för att stärka analysen. LÄS MER

  2. 2. En undersökning av Murån : Brunifiering och orsak

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad

    Författare :Johan Eliasson; [2022]
    Nyckelord :Brunifiering;

    Sammanfattning : Att vatten blir brunare, så kallad brunifiering är en trend som har pågått de senaste decennierna och har uppmärksammats mer och mer. Vad som gör ett vatten brunt är koncentrationen av vattenlösligt organiskt kol (DOC). Problemet med brunifiering är de många negativa konsekvenserna som brunifieringen orsakar. LÄS MER

  3. 3. Smaksättning av vegetabilisk yoghurt på Vicia faba

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Ellen Landström; [2022]
    Nyckelord :Vicia faba; åkerböna; bondböna; yoghurt; vegetabiliskt; smaksättning; närproducerat; proteinskifte;

    Sammanfattning : En övergång från animaliska till vegetabiliska proteiner är en attraktiv strategi för att förbättra livsmedelsproduktionen samt minska belastningen på miljön. Bondöna (Vicia faba) är en lämplig proteingröda att odla i Sverige vilket skulle gynna det svenska jordbruket samt var gynnsamt då trenden i samhället just nu är ett intresse för närproducerat. LÄS MER

  4. 4. Drivers of decomposition across Sphagnum bog margins

    Master-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för miljö- och livsvetenskaper (from 2013)

    Författare :Emil Nordström; [2022]
    Nyckelord :Peatlands; tea bag index; edge effects; carbon storage; carbon sequestration; waterlogging; Torvmark; kanteffekter; kollagring; koldioxidbindning;

    Sammanfattning : Peatlands provide multiple ecosystem services, including extensive carbon sequestration and storage, yet many peatlands have been degraded or destroyed. Peatlands carbon storage capacity is connected to inherently low decomposition rates, causing the build-up of organic matter. LÄS MER

  5. 5. Effect of substrate types on fermentation of mixed cultures to produce volatile fatty acids

    Master-uppsats, KTH/Industriell bioteknologi

    Författare :Jayant Sehgal; [2022]
    Nyckelord :Mixed culture fermentation; Volatile fatty acids; Chemical oxygen demand; pH; starch; oil; gelatin; substrates; VFA production; Blandkulturjäsning; Flyktiga fettsyror; Kemiskt syrebehov; pH; stärkelse; olja; gelatin; substrat; VFA-produktion;

    Sammanfattning : Innovativa teknologier, produkter och processer krävs på grund av marknadens ökande behov av bioprodukter med låga koldioxidavtryck. Idén att producera flyktiga fettsyror via biologiska processer, främst genom anaerob fermentering med blandkulturer, har återupplivats på grund av den omfattande exploateringen av oljeresurser. LÄS MER