Sökning: "svensk mjölkproduktion"

Visar resultat 1 - 5 av 52 uppsatser innehållade orden svensk mjölkproduktion.

  1. 1. Motståndskraftiga lantbrukare i ett sårbart samhälle : en undersökning av riskuppfattning och resiliens på svenska mjölkgårdar

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Katarina Hedman; [2023]
    Nyckelord :lantbrukare; djursjukdomar; mul- och klövsjuka; mjölkproduktion; resiliens; risk; riskuppfattning; risksamhälle;

    Sammanfattning : Strukturrationaliseringen av lantbruket tillsammans med de alltmer globala förbindelserna länder emellan gör att risken för snabb och vidsträckt smittspridning vid ett sjukdomsutbrott ökar. Syftet med denna uppsats är att undersöka lantbrukares inställning till smittsamma djursjukdomar och analysera deras riskuppfattning och resiliens i förhållande till ett allvarligt sjukdomsutbrott. LÄS MER

  2. 2. Rostning av åkerbönor : en kostnadsanalys om lönsamheten för utfodring av rostade åkerbönor till ekologiska mjölkkor

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Hugo Eke-Göransson; John Engdahl; [2023]
    Nyckelord :Rostning av åkerbönor; bönrostning; ekologiska mjölkkor; kostnadsanalys; fodervärde; proteinkvalité; ekonomisk hållbarhet;

    Sammanfattning : I Sverige använder i dagsläget många ekologiska mjölkproducenter sig av soja som huvudprotein i fodret till sina djur. Soja odlas inte i någon större utsträckning i Sverige, det importeras från andra länder. LÄS MER

  3. 3. Utmaningar och möjligheter för mindre mjölkkobesättningar i Sverige : en kvalitativ studie med fokus på djurvälfärd, smittskydd och klimatanpassning

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Clinical Sciences

    Författare :Sofia Carlsson; [2023]
    Nyckelord :svensk mjölkproduktion; mindre mjölkkobesättning; utmaningar; möjligheter; styrkor; djurvälfärd; smittskydd; klimatanpassning;

    Sammanfattning : Mjölkproduktionen är en viktig del av den svenska livsmedelsförsörjningen. För att mjölkgårdar ska bidra till en hållbar sådan krävs bland annat att de har ett gott smittskydd, god djurhälsa och en klimatanpassad produktion. LÄS MER

  4. 4. Framtidsspaning för svensk mjölk : Identifiering av nyckelfaktorer för att öka konkurrenskraften i svensk mjölk genom jämförelse av strategier

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of People and Society

    Författare :Josefine Andersen; Linus Brink; [2023]
    Nyckelord :Konkurrenskraft; strategi; livsmedelsstrategi; mjölksektor; kartläggning; policy; marknad; svensk mjölkproduktion;

    Sammanfattning : I svensk livsmedelsstrategi som lanserades i juni 2017 skrivs det att konkurrenskraft är en viktig del i utvecklingen av Sveriges animalieproduktion och självförsörjning. Detta ska uppnås genom produktionsökning, expansion på inhemsk och utländsk marknad samt miljömål. Dock har trenderna under de senaste åren varit de motsatta. LÄS MER

  5. 5. Kostigen mellan Bryssel och Jämtland : en undersökning av implementeringen och effekterna av EU:s gemensamma jordbrukspolitik i en svensk kontext

    Master-uppsats, SLU/Dept. of Urban and Rural Development

    Författare :Lovisa Andersson; [2023]
    Nyckelord :kompensationsstödet; nationella stödet; Jämtland; CAP; policy; rådgivare; jordbrukspolitik;

    Sammanfattning : Denna uppsats undersöker implementeringen av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, Common Agricultural Policy (CAP) i en svensk kontext. Syftet är att utröna vilka effekter EU-finansierade jordbruksstöd har på jordbruket och huruvida det skapas några motsättningar mellan svensk jordbrukspolicy och CAP. LÄS MER