Sökning: "sweetener"

Visar resultat 1 - 5 av 11 uppsatser innehållade ordet sweetener.

  1. 1. The effects of sweeteners on the intestinal microbiota among individuals with eating disorders

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Anatomy, Physiology and Biochemistry

    Författare :Nellie Nyd; [2022]
    Nyckelord :Microbiota; sweeteners; eating disorders; bulimia nervosa; binge-eating disorder; anorexia nervosa; depression; psychopathology; bacteria; microbes; archaeon;

    Sammanfattning : In today's society, the number of people who fall ill with various eating disorders is growing at a furious pace, the queues for treatment are getting longer at the same time as younger people are affected. In addition, it is a common phenomenon with ineffective treatments, where setbacks and relapses are common. LÄS MER

  2. 2. Kan steviasötad dryck till fördel för sackarossötad dryck minska kortsiktigt energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

    Författare :Linda Jakobsson; Lovisa Larsson; [2021-08-06]
    Nyckelord :Sweetening agents; Beverages; Appetite regulation; Appetite; Satiation;

    Sammanfattning : Sammanfattning Titel: “Kan steviasötad dryck till fördel för sackarossötad dryck minska kortsiktigt energiintag och aptit hos normalviktiga vuxna?” Författare: Linda Jakobsson och Lovisa Larsson Handledare: Jenny Van Odijk Examinator: Klara Sjögren Linje: Dietistprogrammet 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 21-05-31 Bakgrund Fetma och övervikt är ett ökande samhällsproblem. Utvecklingen beror delvis på levnadsvanor och ett för högt energiintag. LÄS MER

  3. 3. Effect of sweeteners on acrylamide formation in extruded breakfast cereals

    Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular Sciences

    Författare :Linnéa Gustafsson; [2021]
    Nyckelord :acrylamide; ; breakfast cereals; free asparagine; fruit juice concentrate; sweetener;

    Sammanfattning : Acrylamide is a possible carcinogen to humans, formed upon heat-treatment of carbohydrate-rich foodstuffs via the Maillard reaction. Reducing sugar and the amino acid asparagine are the primary precursors for acrylamide formation, of which free asparagine is the limiting factor. LÄS MER

  4. 4. Rutinmässig smärtlindring med bedövningskräm och sötningsmedel i samband med vaccination hos barn : - En litteraturöversikt

    Magister-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

    Författare :Lotten Sääf; Hanna Wahlbäck; [2021]
    Nyckelord :childhood vaccination programmes; analgesia; local anesthetics; sweetening agents; barnvaccinationsprogram; smärtlindring; bedövningskräm; sötningsmedel;

    Sammanfattning : Bakgrund Barn som genomgår vaccination enligt allmänt vaccinationsprogram upplever smärta under injektioner. Smärtlindrande metoder som bedövningskräm och sötningsmedel finns, men används inte rutinmässigt. Detta utgör ett onödigt lidande för dessa barn. LÄS MER

  5. 5. Tre sötningsmedels påverkan på tarmfloran

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

    Författare :Annika Lindström; [2017]
    Nyckelord :Microbiota; sweeteners; stool sample;

    Sammanfattning : Idag pekar allt mer forskning på tarmflorans betydelse för individens hälsa. En förändrad tarmflora, dysbios, har kunnat kopplats till flertal olika sjukdomstillstånd, så som tjocktarmscancer, autoimmuna sjukdomar och allergier. Tarmfloran påverkas av det vi äter och det är därför av vikt att studera hur kosten påverkar tarmfloran. LÄS MER