Sökning: "taste"

Visar resultat 1 - 5 av 683 uppsatser innehållade ordet taste.

  1. 1. Att pynta tiden : En studie om prästers och kyrkomusikers urval av musik i samband med kyrkliga förrättningar

    Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kulturvetenskaper (KV)

    Författare :Olle Vahlgren; [2024]
    Nyckelord :Bourdieu; Eliade; taste; habitus; cultural capital; educational capital; field; illusio; hierophany; music; church; priest; organist; musician; room; selection; choice;

    Sammanfattning : This essay explores the way in which priests and church-musicians choose music for different ceremonies such as funerals, sunday service, baptism and weddings. The questions at issue regard how the clerks personal preferences, the Swedish Church’s cultural heritage and the attending community contributes to the musical choice at large. LÄS MER

  2. 2. Svensk fröodling och bevarandet av kuIturarvsväxter

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kulturvård

    Författare :Betty Granqvist; [2023-05-03]
    Nyckelord :seed cultivation; cultural heritage plants; sustainability;

    Sammanfattning : In Sweden, we currently import the majority of all the seeds that are grown here. But there are various companies that are working to bring back a Swedish seed cultivation and at the same time spread Swedish cultural heritage plants. LÄS MER

  3. 3. Is sugar as sweet to the palate asseeds are appetizing to the belly? : Taste responsiveness to seven sweet-tastingsubstances in white-faced sakis (Pithecia pithecia)

    Master-uppsats, Linköpings universitet/Institutionen för fysik, kemi och biologi

    Författare :Mikel Redin Hurtado; [2023]
    Nyckelord :Food-associated carbohydrates; relative sweetness; seed predation; steviol glycosides; taste preference thresholds; taste responsiveness; white-faced sakis;

    Sammanfattning : Differences in taste perception between species are thought to reflect evolutionaryadaptations to dietary specializations such as seed predation. By employing a two-bottlepreference test, the purpose of the current study was to evaluate the taste responsiveness forfive food-associated carbohydrates and two steviol glycosides in four adult white-faced sakis(Pithecia pithecia). LÄS MER

  4. 4. Meat me in the green : En litteraturstudie om sensoriska egenskaper för veganska och vegetariska livsmedelsprodukter

    Magister-uppsats, Örebro universitet/Restaurang- och hotellhögskolan

    Författare :Clara Gillow Thorsén; [2023]
    Nyckelord :Sensory meat substitutes; semantic frames; taste; flavour; texture; preference; palatibility;

    Sammanfattning : Förståelse och intresset för mat och måltid ökar explosionsartat vilket medför större krav pålivsmedelsprodukter och upplevelser av en måltid där en produkt står i centrum.Produktutvecklare och gastronomer arbetar ständigt för att producera smakfulla livsmedelsom både är klimatsmarta och uppfyller konsumenternas krav på smak. LÄS MER

  5. 5. Söta svarta vinbär - Kartläggning av kvalitetsegenskaper med fokus på antocyaniner

    Kandidat-uppsats, SLU/Dept. of Plant Breeding (from 130101)

    Författare :Anna Lundberg; [2023]
    Nyckelord :HPLC; titrerbar syra; BRIX; upplevd sötma; öslig torrsubstans; hälsoaspekter; Ribes nigrum;

    Sammanfattning : Svarta vinbär, Ribes nigrum, är ett bär med lång historia i Sverige och har många kvalitativa egenskaper inte minst hur ett hälsoperspektiv. Dock faller inte detta bär alla i smaken på grund av dess sura smak, därför har förädling med fokus på att få fram en sötare smak utförts vid SLU. LÄS MER