Sökning: "ungdomar läsk"

Visar resultat 1 - 5 av 18 uppsatser innehållade orden ungdomar läsk.

  1. 1. Kunskap om dental erosion samt konsumtion av sur dryck bland ungdomar : En tvärsnittsstudie

    Kandidat-uppsats, Karlstads universitet/Institutionen för hälsovetenskaper (from 2013)

    Författare :Mikaela Frycklund; Sofia Larsson; [2023]
    Nyckelord :Acidic drink; adolescents; consumption; dental erosion; knowledge; Dental erosion; konsumtion; kunskap; sur dryck; ungdomar;

    Sammanfattning : Introduktion/Bakgrund: Dental erosion är en irreversibel kemisk process som innebär förlust avtandsubstans. Läskförsäljning i Sverige ökar varje år och ungdomars konsumtion av läsk är en bidragandeorsak till dental erosion. LÄS MER

  2. 2. Motsägelsefullt hälsobudskap inom idrotten?

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Matilda Karlsson; Olivia Nilsson; [2018-08-15]
    Nyckelord :idrottsanläggning; livsmedelsutbud; näringstäthet; nordiska näringsrekommendationer; café;

    Sammanfattning : De nordiska näringsrekommendationerna tillråder ökad konsumtion av frukt och grönsaker, dessutom ett begränsat intag av salt, socker och mättat fett. Föregående regering har låtit Livsmedelsverket och statens folkhälsoinstitut sammanställa strategier för att nå ökad folkhälsa (Livsmedelsverket & Folkhälsoinstitutet, 2005). LÄS MER

  3. 3. Sockerskatts påverkan på barnfetma : En systematisk litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsa och lärande

    Författare :Josefin Wennlo; [2018]
    Nyckelord :children; obesity; sugar tax; calorie intake; public health; barn; fetma; sockerskatt; kaloriintag; folkhälsa;

    Sammanfattning : Inledning: Många barn får i sig mycket mer socker än det rekommenderade dagliga intaget. Enligt Världshälsoorganisationen är idag 381 miljoner barn drabbade av övervikt eller fetma. LÄS MER

  4. 4. Food habits and environmental awareness among adolescents in Västerås : A study of neighborhoods with different socioeconomic status based on the NESLA study

    Magister-uppsats, Mälardalens högskola/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Ani Hakopian; [2018]
    Nyckelord :Ecological model; environmental awareness; food habits; Neighborhood-level socioeconomic status; NESLA study; prerequisites for healthy food habits; Ekologiska modellen; förutsättningar för goda matvanor; matvanor; miljömedvetenhet; NESLA; socioekonomisk status på stadsdelsnivå;

    Sammanfattning : Människor med hög socioekonomisk status har bättre matvanor och är mer miljömedvetna jämfört med de individer med låg socioekonomisk status, vilket bland annat beror på högre utbildningsnivå och inkomst. För att etablera goda matvanor krävs att det finns goda förutsättningar, till exempel är tillgången till mataffärer med ett stort utbud av färskvaror associerat med hälsosamma matvanor och frånvaron av bra mataffärer påverkar framför allt utsatta grupper i samhället. LÄS MER

  5. 5. Läsk- och energidryckskonsumtion - En jämförande studie om gymnasieungdomar i två olika socioekonomiska områden i Göteborg

    Kandidat-uppsats, Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

    Författare :Frida Ekman; Linnea Löfström; [2017-08-28]
    Nyckelord :Adolescents; Attitudes; Energy drinks; Health inequalities; Soft drinks; Socioeconomic status; Socioeconomic position; Sociodemographic; Sugar sweetened beverages;

    Sammanfattning : Ojämlikhet i hälsa existerar i hela världen och förekommer mellan olika grupper i samhället. I Göteborg förekommer variationer mellan olika geografiska områden där grupper med lägre utbildning och inkomst har mindre hälsosamma matvanor i jämförelse med grupper som har högre utbildning och inkomst. LÄS MER