Sökning: "vetenskapliga artiklar konsumtion"
Visar resultat 1 - 5 av 39 uppsatser innehållade orden vetenskapliga artiklar konsumtion.
1. Vuxnas upplevelse att leva med Celiaki
Uppsats för yrkesexamina på grundnivå, Luleå tekniska universitet/Institutionen för hälsa, lärande och teknikSammanfattning : Celiaki beskrivs som en kronisk autoimmun sjukdom som triggas av konsumtion av gluten, vilket är ett protein som finns i vete, korn och råg. Gluten leder till att tunntarmen blir inflammerad på grund av att kroppen inte klarar att bryta ner proteinet. Vilket leder till att tunntarmen inte kan ta upp näring. LÄS MER
2. Sockersötade drycker och bukspottkörtelcancer : Sambandet mellan intag av sockersötade drycker och risk för bukspottkörtelcancer
Kandidat-uppsats, Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)Sammanfattning : Bakgrund: Sockersötade drycker är drycker till vilka sockerarter tillsatts. Dessa drycker konsumeras globalt och många gånger överskrids rekommendationerna om intag av tillsatt socker, vilket kan leda till negativa hälsoeffekter. LÄS MER
3. Smärta, kunskap och delaktighet : en litteraturstudie om preoperativ undervisning
Kandidat-uppsats, Sophiahemmet HögskolaSammanfattning : Bakgrund Många patienter upplever idag måttlig till svår smärta under det postoperativa förloppet och smärta är den största orsaken till oro hos patienter inför ingrepp. Moderna behandlingsriktlinjer rekommenderar en multimodal strategi där farmakologiska och icke-farmakologiska metoder kombineras för att ge bäst smärtstillande effekt. LÄS MER
4. Råmjölkens användningsmöjligheter och egenskaper : the uses and properties of colostrum
Kandidat-uppsats, SLU/Department of Molecular SciencesSammanfattning : Råmjölken är den första mjölken som däggdjur producerar efter födsel. Råmjölken är rik på makro- och mikronäringsämnen, immunmodulatorer och tillväxtfaktorer. Råmjölken produceras ungefär de tre första dagarna efter födseln. Kon producerar mer råmjölk än vad kalven behöver. LÄS MER
5. Consumption of sustainable food products : A study of the Sustainable purchase perception matrix and Sustainable lead consumers; A life cycle assessment of BäR smoothie
Master-uppsats, Uppsala universitet/Institutionen för geovetenskaperSammanfattning : Part 1 The scientific community has identified an attitude-action gap for demographic and psychographic variables when studying sustainable purchase behaviour. By focusing on what happens during the purchase instead of the purchaser, this cross-sectional study aims to understand sustainable purchase behaviour when consumers purchase sustainable food. LÄS MER