Sökning: "vetenskapliga artiklar mat och hälsa"

Visar resultat 1 - 5 av 37 uppsatser innehållade orden vetenskapliga artiklar mat och hälsa.

  1. 1. Måltidsmiljöns påverkan på matintag hos personer med demenssjukdomar : En allmän litteraturöversikt

    Kandidat-uppsats, Mälardalens universitet/Akademin för hälsa, vård och välfärd

    Författare :Oliver Karlsson; Younes Muhammadi; [2024]
    Nyckelord :Allmän litteraturöversikt; Demens; Matintag; Måltidsmiljö.;

    Sammanfattning : Bakgrund: Sjukdomen demens begränsar personer som är drabbade att uppleva en god måltid, detta beror på de nedsatta kognitiva funktionerna och ambivalensen i deras humör. Tidigare forskning visar att fysisk miljö, musikterapi och vårdarens utbildningsnivå spelar en viktig roll i vårdandet av personer med demenssjukdomar, därför är det viktig att vårdaren kan hjälpa personerna som har utvecklat ätsvårigheter. LÄS MER

  2. 2. Sjukdomar och skador hos hund relaterade till utfodring

    Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå, SLU/Dept. of Animal Environment and Health

    Författare :Elinor Sjöholm; [2022]
    Nyckelord :RMBD; Raw meat based diets; kräkning; diarré; tandfraktur; tarmruptur; färskfoder; BARF;

    Sammanfattning : Att utfodra sina hundar med färskfoder, raw meat based diets (RMBD), har ökat i popularitet de senaste åren. Förespråkare framhåller hur RMDB är det bästa nutritionella valet och kan förbättra hundarnas hälsa. LÄS MER

  3. 3. Kvinnors upplevelse av att leva med diagnosen hetsätningsstörning - En litteraturstudie

    Kandidat-uppsats, Högskolan i Halmstad/Akademin för hälsa och välfärd

    Författare :Angela Nguyen; Vanda Fodor; [2021]
    Nyckelord :Binge eating disorder; experience; support; women; Hetsätningsstörning; kvinnor; stöd; upplevelse;

    Sammanfattning : Bakgrund: Ett av symtomen för hetsätningsstörning är att inte ha kontroll över den mängd mat som äts. Individen får i sig mer mat än vad kroppen behöver under en kort period, vilket över tid kan leda till komplikationer för hälsan såsom fetma, diabetes och kardiovaskulära sjukdomar. LÄS MER

  4. 4. Vårdpersonals erfarenheter av att förebygga och behandla undernäring hos personer med demenssjukdom : En kvalitativ litteraturstudie

    Magister-uppsats, Malmö universitet/Fakulteten för hälsa och samhälle (HS)

    Författare :Mia Klingstam; Anna Rönn; [2021]
    Nyckelord :Caregivers; Dementia; Malnutrition; Persons; Demenssjukdom; Personer; Undernäring; Vårdpersonal;

    Sammanfattning : Bakgrund: Demenssjukdom en är av de vanligaste folksjukdomarna. Personer med demenssjukdom ändrar successivt sitt matbeteende i samband med det fortskridande sjukdomsförloppet, vilket kan bero på flertalet faktorer. Detta ökar risken för undernäring. LÄS MER

  5. 5. Kostens betydelse för fertiliteten hos kvinnor : En systematisk litteraturstudie

    Magister-uppsats, Högskolan i Halmstad/Hälsa och omvårdnad

    Författare :Johanna Granberg; [2021]
    Nyckelord :Diet; dietary; fertility; misscarige; pregnancy; Diet; fertilitet; graviditet; kost; missfall;

    Sammanfattning : Bakgrund: Infertilitet är en sjukdom i reproduktionssystemet som definieras av att en klinisk graviditet inte uppnås efter 12 månader eller mer av regelbundet oskyddat samlag. Cirka tio procent av par i fertil ålder världen över drabbas av ofrivillig barnlöshet. Hos ungefär 30 % av paren finns ingen förklaring till infertiliteten. LÄS MER