Maten på jobbet : arbetsmåltider och uppfattningar om arbetsmåltider hos personal i roterande 3-skift vid en processindustri

Detta är en Master-uppsats från Högskolan i Gävle/Avdelningen för arbets- och folkhälsovetenskap

Sammanfattning: I dagens samhälle är vi aktiva dygnet runt både gällande fritid och arbete. Detta innebär att det måste finnas tillgänglig arbetskraft under dygnets alla timmar, vilket medför stor påfrestning på arbetstagares biologiska dygnsrytm. De oregelbundna arbetstiderna kan inverka negativt på arbetstagarens både fysiska och psykiska hälsa. Företag kan tillsammans med lokala fackföreningar förhandla bort den lagstadgade matrasten och ersatta den med ett måltidsuppehåll vilket innebär att det ingår i arbetstiden och får nyttjas i mån av tid. Syftet med denna studie var att kartlägga de uppfattningar som arbetstagare i roterande 3-skift vid en processindustri har om måltidsuppehållet, var och när deras måltidsuppehåll tar plats och vad de äter och dricker. 15 skiftarbetare har under 6 arbetsskift vardera, fotodokumenterat vad deras födointag under måltidsuppehåll bestod av. Dessa kategoriserades genom Food-based Classification of Eating Episodes. Fotografierna visade att totala antalet ät-tillfällen var lägre under nattskiftet i jämförelse med andra skift. Skiftarbetarna intervjuades och deras utsagor genomgick en fenomenografisk analys där det framkom att deras uppfattningar om måltidsuppehållet är att det är en social tillställning som stärker gruppgemenskapen. När arbetstagarna äter en måltid sitter de oftast vid matbordet och då ”ställer man upp för varandra” så att måltiden skall kunna slutföras. Om det gäller ett mellanmål kan intaget ske vid arbetsplatsen och om något händer får de bryta och arbeta. Vidare studier behövs för att verifiera uppfattningar i andra arbetsgrupper.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)