Värdeflödesanalys som verktyg för effektivare byggproduktion: Studie över köksproduktionen

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Luleå/Institutionen för samhällsbyggnad ovch naturresurser

Sammanfattning: Rapporten består av en studie över köksproduktionen på ett stort svenskt bostadsföretag i Sverige. Studien är utförd med hjälp av verktyget värdeflödesanalys som är avsett för att hitta slöserier i en process. Processen som undersöks består av mottagning och inbärning av köken till lägenheterna samt hela montaget, i fyra olika projekt. Varje leverans är uppdelad i tre kök åt gången som kommer var fjärde dag. Denna leveranstakt är även den takttid som gäller för köksproduktionen, d.v.s. ett kök inkl. inbärning på 1,33 dagar. Vidare har företaget avsatt en total resurstid på 17 timmar per färdigt kök inklusive inbärning.
Med hjälp av observationer, intervjuer och bakomliggande Lean-teori har ett framtida tillstånd för företaget föreslagits. Efter analys av observationerna är det tre av fyra projekt som klarar både takttiden på 1,33 dagar/kök samt resurstiden på 17 timmar/kök. Trots detta finns det stor potential att förbättra tiderna på köksmontagen i dagsläget. Anledning till den stora mängden slöserier av tid i dagsläget beror till stor del på byggplatsernas logistik. Logistiken påverkar de flesta momenten eftersom det handlar om att ha material på rätt plats i rätt tid och att processer inte störs av andra aktiviteter eller annat material. Även om slöserierna i huvudsak beror på logistiken finns det även tydliga tecken på att montörernas arbetsmetod spelar stor roll. Det handlar inte om hur snabba montörerna är på själva monteringen av köken utan vad de gör under den övriga tiden. Skillnaden i erfarenhet mellan montörerna har också stor betydelse. En oerfaren och/eller slarvig montör har många saker framme samtidigt och arbetar inte efter någon tydlig ordning.
Med de förbättringar som föreslås i studien kan takttiden för köksproduktionen samt resurstiden minskas kraftigt. Den snabbare köksproduktionen skulle innebära att montörerna framöver har mycket tid över till andra arbeten om samma takttid bibehålls. Det framtida tillståndet som företaget kan sätta upp som målsättning för köksproduktionen skiljer sig egentligen bara i minskade slöserier av tid jämfört med det nuvarande tillståndet. Värdetiden har inte ansetts som den avgörande faktorn i det här fallet då slöserierna har varit så pass omfattande som det varit. Resultatet av studien visar att den totala resurstiden som krävs i framtiden kommer att vara hälften så lång som snittet av undersökta projekt är idag, en minskning från 2010 minuter till 1084 minuter. Eftersom den värdeskapande tiden är orörd innebär det en minskning på 926 minuter av slöserier från snittet. Det sämsta projektet hade en total resurstid på 3965 minuter. Det framtida tillståndet är med andra ord ca en fjärdedel av studiens sämsta projekt.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)