Hantering av födoämnesallergier i förskolan

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Sammanfattning: Flera studier har visat att förekomsten av födoämnesallergier har ökat drastiskt sedan mitten av 1900-talet och fortsätter att öka än idag. Genetik, miljö och livsstilsförändringar är bidragande faktorer till ökningen. Födoämnesallergier kan växa bort men det finns inga definitiva behandlingar utan enda sättet att undvika att få en allergisk reaktion är att utesluta allergen helt. Syftet med studien är att belysa hur födoämnesallergier hanteras i förskolan. I denna kvalitativa studie har intervjuer, observation och dokumentanalys genomförts med barnomsorgspersonal och kökspersonal. Databearbetning har skett via transkribering, kvalitativ innehållsanalys, sammanfattning av observationsmaterial och dokumentanalys. I resultatet framgick det att metoder och rutiner ofta finns etablerade och förankrade i förskolorna kring allergihantering. Åtgärder som införande av allergirum samt att inte servera allergener på hela förskolan har vidtagits. Trots befintliga riktlinjer och rutiner brister hanteringen emellanåt. Kommunikationsnätverket har utforskats övergripande. De olika yrkesrollerna har ett fungerande samarbete och ser betydelsen av att ha goda relationer med vårdnadshavare. Det framkommer även att kunskapsbrister finns inom området hos personalen men att utbildning är önskvärt. Slutsatsen som drogs i studien är att tydliga och fungerande hanteringsmetoder uppväger kunskapsbristerna.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)