Den unika nykteristen: En studie av den svenska nykterhetsrörelsen

Detta är en Kandidat-uppsats från Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Sammanfattning: Villkoren för den svenska nykterhetsrörelsen har förändrats kraftigt under de senaste hundra åren. Förändringar i samhället rörande urbanisering, globalisering och en ökad individualism har tvingat till en nödvändig anpassning från den funktion nykterhetsrörelsen historiskt sett har fyllt. Trots detta visar studier en nedgång i det medborgerliga engagemanget för samhället i stort, och så även för nykterhetsrörelsen, vilket har visat sig ha långtgående effekter på det demokratiska skicket samt förtroendet för de samhälleliga institutionerna. Frågan uppkommer hur man ska kunna vända denna nedåtgående spiral?
Syftet med denna uppsats har varit att, utifrån en kvalitativ studie med medlemmar från nykterhetsrörelsen, bilda sig en djupare förståelse i vad som motiverar människor där till att vilja engagera sig ideellt. Tanken är sedan att med detta komma fram till vad som kan dra nya medlemmar in i rörelsen, eller i andra medborgarrättsligt burna organisationer. Studien har avgränsats till fyra män och fyra kvinnor som bor i Norrbotten, mellan 13-65 år. Teorier av bland annat Randall Collins, Robert Putnam, Alberto Melucci och Anthony Giddens har använts för att förklara samhällsomvandlingen, nykterhetsrörelsens funktioner samt den inre motivationen hos människor.
Studien har visat på tre olika balanseringar inom rörelsen som gör den unik. Dessa rör det sociala kapitalet, identiteten och alkoholsynen som skapas i samband med medlemskapet. Som sådant förutsätter medlemskapet inte att du förväntas vara på ett visst sätt, utan är accepterande mot alla. Detta arbete argumenterar för att det är i mångfalden motivationen, drivkraften och dragningskraften för rörelsen finns, och att det är däri dess inneboende styrkor ligger. Det är också här framtiden för rörelsen ligger.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)