Ingen ko på isen? – en rättsekonomisk analys av dagens köttkonsumtion

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från Lunds universitet/Juridiska institutionen

Sammanfattning: Köttkonsumtionen orsakar utsläpp av växthusgaser som bidrar till den globala uppvärmningen och kan även medföra oönskade hälsoeffekter. I framställningen analyseras hur vi kan nå en samhällsekonomiskt effektiv konsumtionsnivå. Med utgångspunkt i de klassiska nationalekonomiska teorierna presenteras de ekonomiska problem som köttkonsumtionen idag ger upphov till. På grund av förekomsten av marknadsmisslyckanden och höga transaktionskostnader lyckas inte marknaden skapa en effektiv resursallokering och inget pareto-optimalt tillstånd uppstår. Priset på kött är för lågt när externaliteter förekommer på marknaden och den producerade kvantiteten blir högre än jämviktskvantiteten. Växthusgasutsläpp omfattas inte av begreppet miljöskada i lagstiftningen och undantas generellt från miljölagstiftningen. Detsamma gäller för jordbruket som anses vara en vedertagen verksamhet, vilket medför att det saknas lagstiftning och styrmedel som begränsar konsumtionen och produktionen av kött. De rekommendationer och märkningar som finns för att vägleda konsumenterna rätt i valet av miljövänliga och hälsosamma livsmedel har inte tillräcklig effekt för att minska köttkonsumtionen. Avsaknaden av adekvat reglering i lagstiftningen gör att det finns ett behov kompletterande styrmedel för att minska de ekonomiska problem som förekommer på marknaden. Genom införandet av en skatt på kött minskar konsumtionen när köttet blir dyrare vilket även genererar en lägre produktionsnivå. Införandet av en skatt behöver i verkligheten dock inte generera de effekter som modellen förutspår. En skatt bör därför kompletteras med nudging för att långsiktigt ändra individens konsumtionsmönster och beteende. Nudging gör att individens beslut blir nyttomaximerande, istället för enbart tillräckligt bra, vilket ökar välståndet i samhället. Införande av skatt och nudging som styrmedel innebär att köttkonsumtionen kan bli samhällsekonomiskt effektiv och en hållbar utveckling främjas.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)