Kan man underlätta läsningen för en dyslektiker genom ett typsnitt?

Detta är en Kandidat-uppsats från Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Författare: Simone Orlander Arvola; [2013]

Nyckelord: Typografi; dyslexi;

Sammanfattning: Intresset för typografi har ökat markant under de senaste åren. Medvetenheten om att ha ett typsnitt som är anpassat för just sitt eget företag är stor. Men typsnitt kan göra så mycket mer än att bara marknadsföra ett varutmärke eller att skirva en text. I det här arbetet kommer du få följa en process i framtagandet av ett förslag på ett nytt typsnitt anpassat för dyslektiker.
Med inriktning på svenska dyslektiker har jag med hjälp av olika yrkesområden försökt skapa en design som underlättar läsningen för dyslektiker. Till detta har jag fått hjälp av några typografer och en specialist inom dyslexi.
I arbetet kommer du att få en förklaring på vad begreppet dyslexi innebär och vad som påverkar läs- och skrivsvårigheterna. Därefter kommer du att få följa processen och de steg jag gått igenom för att komma fram till en fungerande metod för det här arbetet. Det är ett projekt jag arbetat med själv och därför finns det en begränsning till att endast formge några bokstäver för att bilda ett ord. Det kompletta typsnittet kommer att färdigställas efter projektets avslut.
Dyslektiker är en väldigt specifik grupp användare vilket gjort det här arbetet väldigt komplext och spännande.

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)