Effektivisering och förbättring av produktionslinje

Detta är en Kandidat-uppsats från

Sammanfattning: Examensarbete är utfört på Kvibille Mejeri och innefattar att utforma en paketeringslinje för ädelost. Dagens linje har en maximal produktionskapacitet på två ton per dag, räknat på att det är tre aktörer på linjen. Produktionen innefattar tre olika produkter som ska paketeras. Linjen har en hög grad av manuellt arbete och anses vara oergonomisk och svårhanterlig enligt personalen på linjen. Målet för arbetet är att förbättra de ergonomiska aspekterna på linjen och om möjligt minska personalbehovet, utan att äventyra produktionskapaciteten. För att hitta de förbättringar som kan utföras på linjen gjordes en för- och bakgrundsstudie. S tudierna innefattar intervjuer, observationer i form av en Rapid Plant Assessment, tidsmätningar och simuleringar. Studierna visade att det kändes påfrestande att arbeta på linjen och att flödet avstannar på flera stationer vilket hindrar flödet. Fördelen är att linjen är flexibel och alla moment i linjen är orienterade i rätt ordning. Efter att all fakta var insamlad och det var fastställt vad som behövdes för linjen påbörjades sökandet efter leverantörer. Det som behövdes var höj- och sänkbara bord och arbetsmattor för att förbättra arbetsförhållandena. Även automation undersöktes för att minimera påfrestningarna på personalen. Automationen byttes senare ut mot manuellt styrda hjälpmedel och semi-automatiska maskiner då det ansågs vara mer kostnadseffektivt. För att effektivisera linjen undersöktes vågar med automatiska etikettappliceringar och alternativa paketeringsmetoder. Dessa metoder involverade att byta ut materialet på folien så att behovet för inplastning elimineras. Resultatet blev att byta ut borden till höj- och sänkbara arbetsbänkar samt införa en vakuumlyft för att förbättra ergonomin på linjen. Aluminiumfolien byts ut till en mer tålig vaxlaminerad folie vid namn DanaPhane med en integrerad namnetikett i folien, vilket eliminerar behovet av plastfolie och etikett. Då behovet för dessa elimineras, minimeras miljöpåverkan i form av materialåtgång och transportkostnader. Elimineringen medför också färre arbetsmoment vilket minskar personalbehovet. För att ytterligare effektivisera linjen införs en automatiserad våg och viktetikettering för varje ost.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)