Förekomst av specifika bakterier i färskfoder innehållande produkter från fjäderfä åt hund

Detta är en Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå från SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

Sammanfattning: Färskfoder och BARF ”ben och rå föda” har utvecklats till att bli ett allt mer populärt utfodringsalternativ för hundar. Dess användning är dock även associerad med viss debatt då icke värmebehandlade köttprodukter kan vara förenade med en ökad förekomst av bakterier, jämfört med övriga kommersiella utfodringsalternativ. Vissa bakterier kan orsaka förskämning av kött och indikerar nedsatt hygienisk kvalité. Andra bakterier kan vara potentiella patogener, både för hundar som konsumerar färskfodret, men även för hundägare som hanterar fodret och i ett senare skede också hundens avföring där dessa bakterier kan utsöndras. I denna studie undersöktes 30 färskfoderprover innehållande slaktprodukter av fjäderfä avseende den kvalitativa förekomsten av Salmonella spp. och Campylobacter spp. samt den kvantitativa förekomsten av Enterobacteriaceae och Clostridium perfringens. Proverna var inköpta i Uppsala, Örebro, Borlänge och Falun. Av dessa 30 prov var åtta av svenskt ursprung, åtta av finskt ursprung, sex av norskt ursprung och åtta av brittiskt ursprung. Enterobacteriaceae påvisades i samtliga färskfoderprover, där bakteriemängden varierade mellan log 1,8 – 6,1/g färskfoder. Clostridium perfringens påvisades i totalt 10 (33,3 %) av 30 prover, varav sex av proverna var av norskt ursprung, ett av svenskt ursprung och tre av finskt ursprung. Samtliga prover påvisade en spridning avseende C. perfringens mellan log 1,0 – log 2,4/g färskfoder. Campylobacter coli påvisades i ett prov med brittiskt ursprung och Campylobacter jejuni påvisades i ett prov med norskt ursprung. Salmonella Typhimurium påvisades i ett prov med svenskt ursprung.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)