NUTRITIONSPROBLEM HOS PATIENTER I LIVETS SLUTSKEDE : Ur ett sjuksköterskeperspektiv

Detta är en Kandidat-uppsats från Högskolan i Skövde/Institutionen för hälsa och lärande

Sammanfattning: Bakgrund: Varje år ställs sjuksköterskor inför diverse problemställningar gällande palliativ vård i livets slutskede. Nutritionsbehandling är en av de åtgärder som kan sättas in för att lindra situationen för både patient och anhöriga. Då det är flera parter så som patient, anhöriga, läkare och sjuksköterska inblandade är det av stort vikt att alla förstår och är informerade om situationen för att den svårt sjuke ska få bästa möjliga vård. Syfte: Syftet med litteraturstudien är att beskriva sjuksköterskors upplevelser av nutritionsproblem hos patienter i livets slutskede. Metod: En litteraturstudie genomfördes där 10 kvalitativa och kvantitativa artiklar granskades och analyserades enligt Friberg (2012). Resultat: Det framkom tre olika kategorier som är avgörande för hur vården blir: Etiskt övervägande, där hänsyn tas till patient och anhöriga. Kommunikation, där sjuksköterskan spelar en avgörande roll som sammanlänkad mellan patient/anhöriga och läkare. Handledning och samarbete, här är individuella vårdplaner en viktig framgångsfaktor liksom ett nära samarbete mellan alla inblandande. Konklusion: Avgörande för en bra palliativ vård där nutritionsbehandling ingår är sjuksköterskans roll i att förmedla information från patient/anhöriga till läkare för att ge bästa förutsättningar för att kunna sätta in rätt vård, eller för att avstå viss behandling. 

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)