Innehåller stressad spenat mer antioxidanter?

Detta är en Kandidat-uppsats från SLU/Horticulture (until 121231)

Författare: Sofia Roos; [2012]

Nyckelord: spenat; Spinacia oleracea; antioxidanter;

Sammanfattning: I dagens samhälle är hälsosam mat ett hett ämne. Allmänhetens intresse och kunskap gör att efterfrågan på nyttigare livsmedel ökar. Till följd av det undersöks det idag om det går att stressa växter för att få fram nyttigare livsmedel. Spenat är en av dessa grödor. Antioxidanter är ämnen som bildas för att skydda växterna från ämnen som kan vara skadliga, så kallade fria radikaler (ROS). När växter utsätts för olika stressfaktorer bildar de antioxidanter. Den här litteraturstudien tittar på hur antioxidanterna i spenat påverkas av stressen från yttre faktorer. Antioxidanterna som studeras är askorbinsyra, karotenoider, fenoliska föreningar och glutation och de yttre faktorerna är ljus, temperatur, vatten och näringsämnena kväve, fosfor och kalium. Mycket ljus och låga temperaturer är det som påverkar antioxidanterna mest men även de andra faktorerna påverkar nivåerna. De antioxidanter som påverkas mest av yttre faktorer är askorbinsyra och karotenoider. Resultaten av denna begränsade litteraturstudie tyder på att det går att stressa spenat så att dess innehåll av antioxidanter ökar och att mycket ljus är den faktor som ökar halterna av flest antioxidanter.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)