LCHF som samhällsfenomen i modern tid: Nya dieter, nya målgrupper. En kvalitativ intervjustudie.

Detta är en Kandidat-uppsats från Luleå/Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle

Författare: Anna Broström; [2013]

Nyckelord: LCHF; diet; identitet; livsstil; modernitet;

Sammanfattning: Denna uppsats handlar om ett antal individers upplevelse av att använda en diet för att modifiera kroppen eller att genomföra en mer djupgående och bestående livsstilsförändring. Uppsatsen berör dieter i allmänhet men LCHF i synnerhet. Syftet är att belysa faktorer i ett modernt samhällsklimat som medverkande till individuellt beslutsfattande. Respondenternas berättelser lyfter fram olika faktorer som påverkat deras val av kostkontroll. Uppsatsen har en explorativ och deskriptiv prägel och med hjälp av teorier, intervjuer och internetundersökningar, söks svar på vilka faktorer i samhället och hos individerna själva som bidrar till valet av att börja använda en diet, samt vilken diet man väljer.
Analysen visar att respondenternas skäl varierar, såsom önskan av att gå ner vikt, uppfattning om LCHF som ”lätt och gott”, kombinera kost med träning för maximal muskelbyggnad, syn på socker som väldigt onyttigt och beroendeframkallande eller antagna och självupplevda hälsovinster och även kostpreferens, samt att individens val av diet ofta är förankrat och genomtänkt.
Sannolikt är att dagens fokus på utseende, hälsa, träning och kost, parallellt med att tillgång på onyttig mat är stor och matlagningstrenden håller i sig, medan övervikt ökat i samhället, kan bidra till en förklaringsmodell till varför dieter ”ligger i tiden” . Svaret på varför just LCHF fått sådan uppmärksamhet och blivit allt vanligare kan antas bero på stor mediespridning, ny inställning hos individer som indikerar att socker är lika onyttigt som fett. Ytterligare ett skäl är att LCHF är en metod som tilltalar flera olika ”nya” kategorier av människor, genom att man inte behöver avstå från ”traditionella” och populära feta rätter samt att LCHF korresponderar väl med muskelbyggning och träningsideal

  KLICKA HÄR FÖR ATT SE UPPSATSEN I FULLTEXT. (PDF-format)