Jämförelse mellan glukos–fruktos sirap och sackaros avseende viktutveckling

Detta är en Kandidat-uppsats från Göteborgs universitet/Institutionen för medicin

Sammanfattning: Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition Sammanfattning Titel: Jämförelse mellan glukos–fruktos sirap och sackaros avseende viktutveckling Författare: Evelina Lennartson, Ida Engholm Ekman Handledare: Frode Slinde Examinator: Anna Winkvist Linje: Dietistprogrammet, 180/240 hp Typ av arbete: Självständigt arbete i klinisk nutrition, 15 hp Datum: 2015-04-08 Bakgrund: Förekomsten av fetma har ökat i Sverige och kosten är en viktig faktor i denna utveckling. Socker är ett av de livsmedel som i stor mängd kan leda till ett för stort energiintag och därmed viktuppgång. Den största delen av sockret som konsumeras via maten är tillsatt sockret i form av sackaros. Sackaros är det mest tillsatta sockret i världen men i USA används glukos-fruktos sirap i lika stor utsträckning. Dessa två sötningsmedel är de vanligaste källorna till fruktos, och fruktos har associerats med den ökade förekomsten av övervikt och fetma samt att ge ökad lipogenes i levern. Syfte: Syftet med denna systematiska litteraturstudie var att undersöka effekten av glukos-fruktos sirap jämfört med sackaros på viktutveckling hos friska vuxna. Sökväg: Insamling av data gjordes genom sökningar i två databaser inom medicin och hälsa; PubMed och Scopus och även genom snöbollsurval. Sökord som genererade relevanta artiklar var ”fructose”, ”sucrose”, ”body weight” och ”body weight changes”. Urvalskriterier: I denna systematiska litteraturstudie inkluderades studier som hade en kontrollerad randomiserad studiedesign (RCT), som jämförde glukos-fruktos sirap med sackaros och som hade kroppsvikt som utfallsmått. Studierna skulle vidare vara gjorda på människor och innefatta friska över 18 år, samt vara skrivna på engelska eller svenska och ha pågått i minst tio veckor. Datainsamling och analys: De inkluderade studierna granskades med hjälp av SBU:s mall för kvalitetsgranskning av randomiserade kontrollerade studier. En sammanvägd bedömning av studierna gjordes sedan enligt GRADE-systemet med hjälp av en modifierad GRADE-mall från Göteborgs Universitet. Resultat: Resultatet baseras på fem RCT studier som samtliga visade att det inte är någon skillnad mellan glukos-fruktos sirap och sackaros gällande viktutveckling. Fyra av fem studier visade en ökning i kroppsvikt när hela kohorten bedömdes, men ingen signifikant skillnad mellan grupperna. I den femte studien, vars syfte var att deltagare skulle gå ner i vikt, reducerades kroppsvikten i samtliga grupper, men ingen signifikant skillnad mellan grupperna. Slutsats: Resultatet visade att det inte är någon skillnad mellan glukos-fruktos sirap och sackaros avseende viktutveckling hos friska vuxna. Evidens styrkan bedömdes vara låg (++). Mer forskning inom området krävs.

  HÄR KAN DU HÄMTA UPPSATSEN I FULLTEXT. (följ länken till nästa sida)